Naturalna kawa a kawa rozpuszczalna. Różnice
Kawa ziarnista czy kawa rozpuszczalna, która jest lepsza? Sklep z kawą to dobre miejsce do zadawania tego typu pytań. Poniekąd odpowiedzią może być oferta sklepów specjalistycznych z kawą - a właściwie brak w tej ofercie kawy rozpuszczalnej. Najlepsza kawa to kawa która Ci smakuje. Kawa rozpuszczalna jest bardziej popularna w Europie, niż w USA. Ocenia się, że codziennie aż 75% Brytyjczyków sięga po kawy typu instant, podczas kiedy w USA robi to zaledwie 7%, stale pijących kawę. Prawda, że dziwne, zawsze wydawało mi się że Brytyjczycy są bardziej wysublimowani w smakach niż Amerykanie.
Jednak dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą, zrozumienie różnic może być wyzwaniem. W tym artykule przyjrzymy się bliżej obu tym typom kawy, korzystając z wiedzy ekspertów
Profil smakowy
Kawa rozpuszczalna: Często produkowana z ziaren Robusta, ma mniej zróżnicowany i prostszy smak. Proces tworzenia kawy rozpuszczalnej może pozbawić ją wielu subtelnych nut smakowych, które są obecne w naturalnej kawie.
Naturalna kawa: Kawa mielona, zwłaszcza z wysokiej jakości ziaren Arabica, oferuje bogatą paletę smaków. W zależności od pochodzenia i rodzaju palenia, można wyczuć nuty karmelu, jagód, cytrusów czy kwiatów. Metoda parzenia dodatkowo wpływa na ostateczny smak, umożliwiając dostosowanie go do indywidualnych preferencji.
Metody parzenia
Kawa rozpuszczalna: Jej główną zaletą jest wygoda. Wystarczy dodać gorącą wodę, zamieszać, i kawa jest gotowa do picia.
Naturalna kawa: Oferuje szeroki wybór metod parzenia. Od ekspresów do kawy, przez Aeropress, aż po metody polewania takie jak V60. Każda z nich ekstrahuje smaki w inny sposób, dając kontrolę nad mocą i smakiem napoju.
Proces produkcji
Kawa rozpuszczalna: Aby ją uzyskać, ziarna są najpierw palone, a następnie zaparzane. Następnie płyn jest liofilizowany lub suszony rozpyłowo. Ten dodatkowy proces może prowadzić do utraty pewnych związków smakowych.
Naturalna kawa: Jej produkcja jest prostsza. Ziarna są czyszczone, palone, a następnie mielone. Dzięki temu zachowuje więcej naturalnych smaków i aromatów.
Kwasowość i aromat
Kawa rozpuszczalna: Często ma jednolitą, ale mniej wyrazistą kwasowość. Jej aromat jest mniej intensywny w porównaniu z naturalną kawą.
Naturalna kawa: Jej kwasowość może różnić się w zależności od rodzaju ziarna i stopnia palenia. Na przykład ziarna Arabica mogą dać jasny, żywy napój o wyraźnej kwasowości. Aromat świeżo zaparzonej kawy mielonej jest intensywny i inwituje do degustacji.
Kofeina
Kawa rozpuszczalna w trakcie procesu produkcji traci większość kofeiny zawartej w naturalnych kawach ziarnistych. Dla porównania jedna łyżeczka tradycyjnej kawy ziarnistej zawiera około 95 mg kofeiny, łyżeczka kawy rozpuszczalnej to około 27 mg kofeiny. Tak więc, kawa rozpuszczalna to zaledwie 30% kofeiny kawy ziarnistej.
Korzyści zdrowotne
Kawa rozpuszczalna: Chociaż zawiera pewne przeciwutleniacze i korzystne związki, jej przetwarzanie może zmniejszyć wartość odżywczą. Ponadto niektóre kawy rozpuszczalne mogą zawierać dodatki czy konserwanty.
Kawa typu instatnt (rozpuszczalna) powoduje osłabienie wchłaniania przez jelita żelaza z posiłków, im więcej łyżeczek kawy instant, tym wchłanianie jest słabsze. Ze względu na sposób produkowania kawy instant powstaje w niej związek o nazwie Akryloamid. Akryloamid to związek chemiczny, stosowany między innymi w oczyszczalniach ścieków. Bywa stosowany w przemyślne przy wytwarzaniu papieru jako środek zagęszczający wodę. Uznawany jest za przyczyniający się do powstawania nowotworów przewodu pokarmowego. Obecność akryloamidu we krwi, zwiększa ryzyka raka jajników i macicy u kobiet po menopauzie. Obecność akryloamidu w żywności mierzy się jednostkami ppb ( jedna cząstka na miliard) W kawie instant ilość akryloamidu to 458 ppb, podczas kiedy w kawie ziarnistej to 13 ppb.
Oprócz akrylamidu, kawa rozpuszczalna zawiera również szczawiany. Szczawiany są to kwasy organiczne występujące w roślinach, zwierzętach i u ludzi. Na szczawiany szczególną uwagę powinny zwracać osoby chore na hiperoksalurie. Badanie wstępne z roku 2009 przeprowadzone przez zespół Durham University wykazały, że ludzie którzy piją siedem lub więcej filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie, narażeni są na wysokie ryzyko wystąpienia halucynacji.
Naturalna kawa: Zachowuje więcej korzystnych związków obecnych w ziarnach kawy. Naturalna kawa ziarnista jest bogata w związki antyoksydacyjne, które pomagają chronić organizm, przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Według W.W. Huber i W. Parzefall z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu, kawa zawiera związek metylopirydyniowy, który ma właściwości antynowotworowe. Metylopirydyny nie ma w żadnym innym źródle pożywienia człowieka. Metylopirydyna nie znajduje się w surowych ziarnach kawy, lecz powstaje w procesie palenia kawy z trygoneliny. Kawa typu instant jest znacząco uboższa od tradycyjnej kawy ziarnistej w zasób tej substancji.
Wpływ na środowisko
Kawa rozpuszczalna: Jej produkcja może być bardziej zasobożerna. Często jest też pakowana w jednorazowe opakowania, co generuje więcej odpadów.
Naturalna kawa: Zwłaszcza ta pochodząca z zrównoważonych upraw, ma mniejszy wpływ na środowisko. Używając wielokrotnego użytku pojemników i filtrów, można dodatkowo zmniejszyć ilość odpadów.
Koszt i wartość
Kawa rozpuszczalna: Chociaż zazwyczaj jest tańsza, może oferować mniejszą wartość pod względem smaku i jakości.Kubek kawy przygotowany z kawy typu instant jest tańszy (0,23 zł; Tesco-Jacobs Krönung Kawa rozpuszczalna 200 g), od kubka kawy przygotowanego z kawy ziarnistej(0,42 zł Tesco Jacobs Krönung Kawa ziarnista 1 kg)
Naturalna kawa: Może być droższa, ale oferuje głębszy smak i lepsze doświadczenie degustacyjne.
Podsumowanie
Chociaż kawa rozpuszczalna jest wygodna, naturalna kawa zapewnia bogatsze doświadczenie smakowe. Dla tych, którzy naprawdę cenią kawę, głębia, aromat i wszechstronność kawy mielonej są bezkonkurencyjne. Zrozumienie tych różnic może wzbogacić Twoje doświadczenia związane z kawą, sprawiając, że każda filiżanka będzie wyjątkowa.
Dlaczego warto wybrać kawę z SwiezoWypalana.pl?
Jeśli jesteś miłośnikiem prawdziwej, aromatycznej kawy, SwiezoWypalana.pl jest miejscem stworzonym właśnie dla Ciebie. Oto kilka powodów, dla których warto postawić na kawę speciality z tej palarni:
Kawa palona na zamówienie
Twoja kawa jest wypalana dopiero po złożeniu zamówienia, co gwarantuje jej niezrównaną świeżość i pełnię smaku.
Więcej kofeiny, więcej energii
Kawa świeżo palona zawiera więcej kofeiny niż kawa, która stała na półce przez długi czas. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy potrzebują solidnej dawki energii na dobry początek dnia.
Darmowa dostawa
SwiezoWypalana.pl oferuje darmową dostawę nawet dla mniejszych zamówień, co czyni zakupy jeszcze bardziej atrakcyjnymi.
Świeżość gwarantowana
Kawa jest wypalana w dniu wysyłki zamówienia, co zapewnia jej niezrównaną świeżość i intensywny aromat.
Wyjątkowy smak i aromat
Każda kawa z SwiezoWypalana.pl zachwyca głębią smaku i bogactwem aromatów, które są wynikiem starannego procesu palenia.
Indywidualne podejście do klienta
Możliwość zamówienia kawy mielonej do przygotowania aż siedmioma różnymi metodami oraz trzy poziomy palenia do wyboru, pozwalają dostosować produkt do indywidualnych preferencji każdego klienta.
Doświadczenie i tradycja
Palarnia kawy działa od 2014 roku, bazując na rodzinnej tradycji i zaangażowaniu. To gwarancja najwyższej jakości oferowanej kawy.
Wyjątkowa oferta online
W ofercie SwiezoWypalana.pl znajdują się wyłącznie kawy dostępne online. Dzięki temu możesz cieszyć się unikalnymi smakami, których nie znajdziesz w żadnym innym miejscu.
Naturalność przede wszystkim
Sklep z kawą SwiezoWypalana.pl oferuje wyłącznie kawy naturalne, bez żadnych dodatków. To czysta esencja smaku, którą doceni każdy koneser.
Ostatnie komentarze