Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Nawigacja na blogu

Najnowsze posty

Jak Poziom Mielenia Kawy Wpływa na Jej Smak?
Jak Poziom Mielenia Kawy Wpływa na Jej Smak?
57 wyświetlenia 2 komentarze 2 Lubię

Jak Poziom Mielenia Kawy Wpływa na Jej Smak? Czy wiesz, że poziom mielenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak? Dowiedz...

Czytaj więcej
Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe informacje, które warto znać
Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe informacje, które warto znać
228 wyświetlenia 2 Lubię

Odkryj sekrety kawy rzemieślniczej dzięki naszemu przewodnikowi "Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Maceracja Karbonowa (Carbonic Maceration)
Metody obróbki kawy - Maceracja Karbonowa (Carbonic Maceration)
541 wyświetlenia 8 Lubię

Odkryj tajemnice metody Carbonic Maceration w przetwarzaniu kawy, jej korzenie w winiarstwie i jak wprowadza ona...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Fermentacja Beztlenowa (Anaerobic Fermentation)
Metody obróbki kawy - Fermentacja Beztlenowa (Anaerobic Fermentation)
413 wyświetlenia 7 Lubię

Zanurz się w fascynujący świat fermentacji beztlenowej i odkryj, jak ta innowacyjna metoda przetwarzania kawy wpływa...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Pulped Natural
Metody obróbki kawy - Pulped Natural
375 wyświetlenia 9 Lubię

Odkryj fascynujący świat przetwarzania kawy metodą Pulped Natural. Dowiedz się, jak ta unikalna metoda rodem z...

Czytaj więcej

Ostatnie komentarze

Letnie Aromaty: Kawy na Zimno dla Wszystkich

 

Wprowadzenie do kawy na zimno

Różne odsłony kawy na zimno. Kawa na zimno to jest właśnie to czego potrzebujemy w lecie najbardziej. Nie dość, że dostajesz ulubiony smak, chłód to jeszcze kofeinowego kopniaka. Ciekawe połączenie kawy, karmelu czy czekolady. W ciągu ostatnich lat kawa na zimno stała się niezwykle popularna, przyciągając zarówno stałych miłośników kawy, jak i tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych gorących napojów. Dzięki swojej orzeźwiającej naturze i różnorodności smaków, kawa na zimno jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Można ją serwować z lodem, dodawać różne syropy smakowe, a nawet łączyć z innymi napojami, takimi jak mleko czy herbata. Istnieje wiele metod parzenia kawy na zimno, od prostych domowych sposobów po bardziej zaawansowane techniki baristyczne. Niezależnie od wybranej metody, kluczem do uzyskania doskonałego smaku jest użycie świeżo palonych ziaren wysokiej jakości. Kawa na zimno to nie tylko napój, to doświadczenie, które warto odkryć na nowo każdego lata.

Sekrety doskonałego espresso

Proponuję poniżej kilka przetestowanych osobiście przepisów na zimne kawowe napoje. Pamiętaj jednak, że to nie są dogmaty. Potraktuj jako punkt wyjścia i poeksperymentuj samodzielnie z nowymi dodatkami. Większość przepisów bazuje na espresso. Jak zrobić dobre espresso? Najprościej z ekspresu ciśnieniowego, który zwykle wykona większość czynności automatycznie i zarazem zadba o właściwe parametry, w taki sposób, żeby smak naszego napoju spełniał pokładane w nim nadzieje. Klasyczne włoskie espresso to 7 gr. świeżo palonej kawy, mielonej przed użyciem, zalanej wodą o temperaturze około 88 stopni Celsjusza. W wyniku tych zabiegów powinniśmy uzyskać około 25 ml naparu pokrytego grubą orzechowa cremą. Crema czyli pianka to świetny tester espresso im grubsza i zbita tym zwykle zrobiona z lepszej świeższej mieszanki z dodatkiem robusty. Zwykle do espresso stosuje się specjalne mieszanki kaw ziarnistych, takie jak nasza kawa Esclusivo espresso, blend najlepszych jednorodnych kaw z niewielkim dodatkiem robusty ( właśnie dla poprawy siły cremy ). Mieszanki do espresso charakteryzują się również troszeczkę ciemniejszym wypaleniem niż na przykład do kaw parzonych w kawiarkach czy ekspresach przelewowych. Dla zaawansowanych sugerujemy samodzielny wybór miejsca pochodzenia kawy ( kawy jednorodne ) i przyrządzanie właśnie z niej swojego espresso. Tak, to tyle na temat espresso bo miało być o kawach mrożonych i przepisach więc do dzieła.

Kawa z Baileys na zimno

Na początku kawowa propozycja na późne popołudnie lub wieczór. Kawa z Baileys na zimno 85 ml Baileys Original Irish Cream (0,35 szklanki) 170 ml świeżo parzonej kawy, może być parzona kawiarką. Szczególnie pasuja kawy z Brazylii Kostki lodu Przygotowanie: Wsyp kilka kostek lodu do szklanki, dodaj zimna kawę ( najlepiej kawę parzoną na zimno) i cukier do smaku. Następnie dodaj Baileysa i mieszaj do czasu aż uzyskasz jednolity kolor.

Kawa bananowa

Kolejna odsłona to kawa już bez alkoholowych dodatków. Kawa bananowa ( porcja dla 2 osób) 1 i ½ szklanki zaparzonej kawy ( nie espresso, tylko zwykłej) ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru 2 małe dojrzałe banany 170 ml jogurtu waniliowego ½ szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu kilka kostek lodu Przygotowanie: Dodać wszystkie składniki i i wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji a następnie dodać kostki lodu ( przepis za pressofatlanticcity.com).

Kawowy milk shake

To nie tak, że milk shake jest tylko dla dzieci…. Kawowy milk shake 2 gałki lodów kawowych 1 szklanka mleka Podwójne espresso, kawa świeżo palona mielona przed użyciem 2 łyżeczki cukru ( w zależności od upodobania ) Bita śmietana ( jako ozdoba) Przygotowanie: Dodaj to wszystko razem i zmiksuj w blenderze, za wyjątkiem bitej śmietany którą nakładamy na zmiksowany napój. Prawda, że to proste ?

Mrożona kawa na pomarańczowo

I kółkiem wracamy do słodkich alkoholi. Mrożona kawa na pomarańczowo. 30 ml słodkiego pomarańczowego likieru (Triple sec ) 120 ml lodów waniliowych 1 espresso Kostka lodu Przygotowanie: Wlać wszystko do szklanki i wymieszać do czasu uzyskania jednolitego koloru , szklankę można udekorować plasterkiem pomarańczy wrzucić kostkę lodu.

Smakowa kawa mrożona

Smakowa kawa mrożona ( porcja dla 4 osób) 3 gorące espresso, świetnie tutaj pasuje nasza mieszanka Esclusivo esprresso ¼ szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżeczka stołowa błyskawicznego budyniu w proszku ( wybierz swój ulubiony smak) Szklanka kostek lodu. Przygotowanie: Wymieszać cukier z espresso i schłodzić. Wymieszać mleko z budyniem a następnie mieszankę dodać do kawy. Napełnij szklankę kostkami lodu i polej napojem.

Kawa mrożona ekstra

Kawa mrożona ekstra. 1 szklanka parzonej kawy z świeżego ziarna palonego na ciemno 2 łyżeczki cukru ½ szklanki bitej śmietany ¼ łyżeczki wanilii 2 szklanki kostek lodu Przygotowanie: Wlej wszystko do blendera a następnie zmiksuj do uzyskani a jednolitego koloru.

Mrożona karmelowa Mocha

Mrożona karmelowa Mocha Dla porządku przypomnijmy, że mocha to kawa z dodatkiem czekoladowych wiórek (1/3 kawy, 1/3 mleka, 1/3 wiórek ciemnej czekoladowych). 30 ml syropu czekoladowego 15 ml syropu karmelowego 180 ml mleka odtłuszczonego 1 szklanka kostek lodu Podwójne espresso Przygotowanie: Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego koloru a następnie dodaj lód i można już się cieszyć smakiem kawy.

Smakowało ? napisz o tym na blogu o kawie SwiezoWypalana.pl

Dlaczego warto wybrać kawę z SwiezoWypalana.pl?

Jeśli jesteś miłośnikiem prawdziwej, aromatycznej kawy, SwiezoWypalana.pl jest miejscem, które musisz odwiedzić. Oto kilka powodów, dla których warto wybrać naszą kawę:

Kawa palona na zamówienie

W SwiezoWypalana.pl każda kawa jest wypalana specjalnie dla Ciebie, na konkretne zamówienie. Dzięki temu masz pewność, że otrzymujesz produkt o niespotykanej świeżości, który zachowuje pełnię naturalnego aromatu i smaku.

Więcej kofeiny, więcej energii

Kawa świeżo palona nie tylko smakuje lepiej, ale również dostarcza więcej kofeiny niż stara, zwietrzała kawa. Idealna dla tych, którzy potrzebują dodatkowego zastrzyku energii w ciągu dnia.

Darmowa dostawa dla wybranych zamówień

Dbamy o to, aby nasza kawa była dostępna dla każdego. Dlatego oferujemy darmową dostawę nawet dla małych zamówień. Sprawdź warunki i ciesz się swoją ulubioną kawą bez dodatkowych kosztów!

Świeżość gwarantowana

Nasza kawa jest nie tylko wypalana, ale także wysyłana w dniu złożenia zamówienia. Dzięki temu masz pewność, że otrzymujesz produkt o najwyższej jakości, który zachowa wszystkie swoje walory smakowe.

Intensywny aromat i smak

Każde ziarno kawy w SwiezoWypalana.pl jest starannie wyselekcjonowane i wypalane z pasją, co gwarantuje niesamowity, intensywny aromat i głęboki smak w każdej filiżance.

Indywidualne podejście do klienta

Oferujemy możliwość zamówienia kawy mielonej specjalnie pod wybraną przez Ciebie metodę przygotowania. Wybierz spośród aż 7 metod i ciesz się idealnie dopasowaną kawą każdego dnia.

Trzy poziomy palenia do wyboru

W SwiezoWypalana.pl możesz wybrać spośród trzech poziomów palenia kawy, dzięki czemu łatwo dopasujesz ją do swojego gustu.

Doświadczenie i tradycja

Nasza palarnia kawy działa od 2014 roku, a za jej sukces stoi rodzina pasjonatów. To gwarancja jakości i autentyczności w każdej filiżance.

Ekskluzywne kawy dostępne tylko online

W naszej ofercie znajdziesz wyjątkowe kawy, które są dostępne wyłącznie online. Odkryj smaki, których nie znajdziesz nigdzie indziej!

Naturalność przede wszystkim

Jesteśmy dumni z tego, że w naszej ofercie znajdują się wyłącznie kawy naturalne, przetwarzane metodą naturalną, bez żadnych dodatków. Prawdziwy smak kawy w czystej postaci.

 
Czy ten wpis na był dla Ciebie pomocny?
Hej, jestem Piotr Depa, niepoprawny kawosz i twórca treści na blogu SwiezoWypalana.pl. Moje życie to niekończąca się podróż w głąb tajemnic i fascynacji świeżo paloną kawą z najdalszych zakątków naszego pięknego świata. Jeśli z dreszczem emocji oczekujesz na odkrycie kolejnych smaków, aromatów, jeżeli pragniesz zagłębić się w historie ukryte za każdym ziarnem kawy, które przemierza tysiące kilometrów, aby trafić do Twojego filiżanki... No cóż, to znaczy, że moje wpisy są właśnie dla Ciebie!

Jeśli moje opowieści, moje podróże z filiżanką kawy w dłoni pomagają Ci odkrywać na nowo kawowy świat, proszę, rozważ wsparcie mojej pracy poprzez postawienie mi kawy. Twoje wsparcie jest jak wiatr w żagle, który napędza mnie do dalszych eksploracji, pozwala dzielić się z Tobą moją pasją i wspólnie odkrywać fascynujący świat kawy.

Dziękuję Ci za każde postawione espresso, kawę latte czy też czarną jak bezkresna noc kawę americano. Dzięki Tobie mogę kontynuować tę niezwykłą, pełną smaków i aromatów podróż. Razem tworzymy tę kawową opowieść. Dziękuję! Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zostaw komentarz