SZYBKA KAWKA; zamówienia złożone do 13 wypalimy i wyślemy tego samego dnia   Tania kawkaTANIA KAWKA; Kawy z rabatem 30%

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa świeżo palona smakuje lepiej, co ją wyróżnia? 5
Kawa świeżo palona smakuje lepiej?

Czym się wyróżnia świeżo palona kawa?

Wyróżnia się przede wszystkim unikatową intensywnością smaku i aromatu, niespotykaną w długo "leżakujących" kawach. W kawie ziarnistej, zawarte są naturalne olejki, które w wyniku obróbki termicznej ( wypalania kawy ) wydobywane są na zewnątrz. Olejki są naturalnym nośnikiem smaku każdej kawy.

Kawa ziarnista, która  długo leży po wypaleniu, w dużej mierze pozbawiona jest swoich olejków, które zwyczajnie parują w wyniku upływu czasu (istotne, zauważalne zmiany pojawiają się już po 14 dniach od wypalenia ). Dlatego obecność olejków jest kluczowa dla unikatowej intensywności smaku świeżo palonej kawy. Olejki wydobywają i podkreślają indywidualne nuty smakowe ziaren pochodzących z różnych zakątków świata. Kawy z odmiennych warunków klimatycznych, różnej gleby i różnego nasłonecznienia - smakują inaczej. Są kawy, które swoim aromatem i smakiem obrazują nuty kwiatów, słodyczy, orzechów. Są też i takie kawy, które mają zdecydowaną nutę smakową - kwaśną, winną, cierpką, cytrusową, wytrawną, ziemistą czy wręcz wulkaniczną.

Kawa świeżo palona to kawa pokazująca pełne bogactwo smaku. Świeżość zapewnia nam intensywności doznań kawy zmysłami, to zasadnicza cecha dla której co raz więcej klientów decyduje się na zakupy kawy właśnie w palarniach.

Espresso przygotowane z kawy świeżo palonej, charakteryzuje się także wyjątkowo grubą warstwą pianki zwanej crema. Pianka jest na tyle sprężysta, że po położeniu 1-2 kostek cukru, jest wstanie utrzymać cukier na powierzchni. Cremy nie uświadczysz na napojach z kaw rozpuszczalnych czy kawy ziarnistej która uległa zwietrzeniu z powodu długiego przechowywania.

Dlaczego na opakowaniach kaw zwykle nie znajdujemy daty wypalania?

Podawać datę wypalenia kawy jest równoznaczne z podaniem stopnia jej świeżości. Data wypalenia kawy pozwala klientowi ocenić wartość towaru. Stworzenie procesu zapewniającego klientowi doręczenie kawy nawet w 24 godziny od wypalenia - jest jednoznaczne z zapewnieniem indywidualnego wypalania praktycznie każdego z zamówień z osobna. I właśnie taki proces zapewnia maksymalną intensywność smaku i aromatu.

Na każdej kawie która pochodzi ze sklepu internetowego SwiezoWypalana.pl znajduje się data palenia.

Kawa palona na jasno, średnio i ciemno

Wypalanie kawy pod konkretne zamówienia, poza tym, że zapewnia konsumentowi kawy niespotykaną świeżość kawy to daje również palarni możliwość zaoferowania konsumentowi dostosowania poziomu palenia kawy do indywidualnych preferencji klienta. Dlatego przy zakupie kawy w sklepie SwiezoWypalana.pl macie Państwo możliwość wyboru; wszystkie kawy jednorodne ( single origin ) oferujemy w 3 podstawowych stopniach palenia; jasnym, średnim i ciemnym. Poziom wypalenia kawy ma istotny wpływ na smak kawy i poziom stężenia kofeiny w kawie

kawa Espresso z pianką

Koneserzy kawy często wyróżniają poziomy palenia kawy najlepsze dla określonych metod parzenia. Przyjmuje się że kawy wypalone na jasno bądź średnio są najlepsze do metod parzenia tzw. "alternatyw". Kawy palone na średnio bądź na ciemno, są świetne dla ekspresów ciśnieniowych. Uważamy że to Państwo wiecie najlepiej w jaki sposób Państwu smakuje ulubiona kawa dlatego w palarni kawy Sochaccy macie Państwo wybór.

Poziom palenia kawy to bardzo ważny czynnik kształtowania ostatecznego smaku napoju, jednak warto również wspomnieć o cechach samego ziarna. Smak kawy zależy również od tego na jakiej wysokości rosła kawa, z jakiej pochodzi odmiany kawowca. Szczegółowe informacje o kawie, zawsze znajdują się na karcie kawy w sklepie.

Dla tych wszystkich z Państwa, którzy zaczynają przygodę z kawą świeżo paloną, zawsze zapraszamy do poznawania kawy od średniego poziomu palenia 

Komentarze do wpisu (5)

31 sierpnia 2017

Zasadą jest ze kawę świeżo paloną należy wypijać nie wcześniej niż po 48-72 h, ale właściwie dlaczego tak własnie jest? Moje pytanie brzmi dlaczego nie powinno się przyrządzać zaraz po wypaleniu, co stoi na przeszkodzie?

31 sierpnia 2017

Ja zwykle robię pierwszą kawę z ziarna świeżo palonego wypalonego 3-4 dni przed parzeniem ale wszytko zależy tak naprawdę od stopnia palenia ( jaśniejsze może poleżeć, ciemniejsze lepiej szybciej). Jak sie przechowuje w ciemnym szczelnym i chłodnym pomieszczeniu, Kawa dłużej wytrzymuje z optymalnymi walorami

1 września 2017

Podłączę się pod dyskusję; czy jeżeli np kawę zaraz po otrzymaniu przesyłki ( a często odbieram kawę osobiście, i można powiedzieć że ma kilka godzin po wypaleniu ) zwyczajnie zmiele to czy może upłynąć mniej czasu do możliwości przygotowania napoju niż 2-3 dni?

1 września 2017

Ilość czasu potrzebna na odgazowanie jest różna dla rożnych kaw. Dla większości ziaren z którymi miałem kontakt 4 dni to zdecydowanie za długo. Bywa że firmy mówią o 3-4 dniach bo to ułatwia proces produkcyjny ( nie trzeba porcjować ). Z mojej praktyki wynika, że 12-24 godziny odpoczynku dla ziarna po wypaleniu to zdecydowanie wystarczający czas dla większości ziaren.

1 września 2017

Czyli mozna powiedzieć, że trochę czasu utargowałem :o) z 3 dni na 12 godzin ale dalej nie wiem dlaczego trzeba czekać i nie mozna kawy wypić tak od razu po wystudzeniu. Tez odbieram kawę od nich osobiście i zdarza się lekko cieplutka - stąd moje pytania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl