
Bez względu na to jak wyrafinowane i cenne masz urządzenia do przygotowywania swojej kawy prawda jest taka, że najlepszą metodą poprawy jakości kawy jest użycie dobrej świeżo palonej kawy. Kawa ma najwięcej aromatu i smaku tylko przez pierwszych 14 dni od daty palenia.
na blogu: JAK CZAS KRADNIE AROMAT I SMAK KAWY-WYKRES
Co potrzebuję żeby zacząć palenie kawy?
Żeby zacząć wypalać kawę potrzeba naprawdę niewiele. Wypalanie kawy w domu może być łatwe i tanie, przy zastosowaniu podstawowych domowych naczyń. W zdecydowanej większości domów są narzędzia, które umożliwią wypalać kawę praktycznie od razu.
Wypalanie kawy na patelni czy w piekarniku, to jedne z najtańszych metod, choć wymagające sporo wysiłku. Warto jednak wrócić do historii i wspomnieć, że wtedy kiedy kawę „wynaleziono”, w Etiopii, to wypalano kawę w ogniskach. Kawa tak przygotowana zachwyciła ludzkość,zdobywając coraz to nowe obszar żeby wręcz zdominoważ świat. Najwygodniejszym ze sposobów ale za razem najdroższym i w praktyce gwarantującym równomiernie wypaloną kawę jest korzystanie ze specjalnych domowych automatów do palenia kawy.
Domowe metody palenia kawy
-
Wypalanie na patelni.
-
Wypalania w piekarniku.
-
Wypalanie w maszynce do popcornu.
-
Wypalanie domowym automatem do palenia kawy.
Wypalanie kawy na patelni jest prawdopodobnie jednym z najbardziej dostępnych sposobów palenia kawy ale jest to również jedna z najtrudniejszych metod.
Co będziesz potrzebował?
- Zieloną kawę.
- Kuchenkę gazową lub elektryczną.
- Patelnię.
- 2 metalowe sitka.
- Rękawice kuchenne.
- Drewniana łyżkę.
- Pojemnik do przechowywania żywności.
Jak wypalić kawę na patelni?
- Zapewnij dobrą wentylację ( np. otwórz szeroko okno, etc.).
- Weź patelnię o możliwe dużej średnicy-pozwoli Ci to uprażyć więcej ziaren kawy.
- Rozgrzej do temperatury około 230 st. C.
- Wysyp zielone ziarno i rozłóż równomiernie na patelni.
- Równomiernie i w sposób ciągły mieszaj kawę.
- Po 4-5 minutach powinny być słyszalne pierwsze strzały ( trochę jak popcorn) – kawa uzyskuje jasne palenie.
- Po około 8 minutach zaczyna się drugie strzelanie. Kawa uzyskuje średnie palenie.
- Zakończ palenie po około 20-25 minutach, kiedy ziarno uzyska równomierny pożądany kolor.
- Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z patelni na sitko.
- Przesypuj kawę między sitkami, żeby schłodzić
- Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.
Wypalanie kawy w piekarniku. To metoda w której masz większą kontrolę nad temperaturą prażenia kawy.
Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w piekarniku?
- Zieloną kawę.
- Blachę do pieczenia, najlepiej perforowaną
- 2 metalowe sitka.
- Rękawice kuchenne.
- Pojemnik do przechowywania żywności.
Jak wypalić kawę w piekarniku?
- Zapewnij najlepszą możliwa wentylację.
- Rozgrzej piekarnik do około 250 st. C. Właściwa temperatura może być trochę mniejsza lub większa należy drogą eksperymentów ustalić optymalną.
- Nie używaj termo obiegu po wstawieniu ziarna kawy do pieca.
- Wysyp zielone ziarno kawy na blachę do pieczenia, zadbaj, żeby ziarno było rozłożone równomiernie. Najlepsza blacha to blacha z nacięciami, jednak nie mogą być zbyt duże, żeby ziarno kawy nie wypadało z blachy.
- Umieść tacę na półce w środkowej części piekarnika
- Po 7-8 minutach usłyszysz pierwsze strzelanie, kawa uzyskuje poziom palenia jasny.
- Jeżeli oczekujesz ciemniejszego palenia poczekaj na odgłos drugiego strzelania ( powinno nastąpić po około 10 minut od czasu włażenia kawy do pieca).
- Wypalanie należy zakończyć po około 20-30 minutach, jeżeli ziarno uzyskało pożądanych równomierny kolor.
- Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z blachy na sitko.
- Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
- Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.
Podstawowej jakości maszynkę do prażenia popcornu można kupić w sklepach internetowych już od 40 zł. Należy jednak pamiętać, że są to urządzenia do prażenia popcornu i używanie ich do palenia kawy może w znaczący sposób skrócić czas ich eksploatacji oraz może spowodować utratę gwarancji producenta. Zostały zwykle zaprojektowane do uzyskania temperatury około 190-200 stopni Celsjusza w małym zamkniętym pomieszczeniu – czyli zasadniczo do tego czego potrzebujemy przy paleniu kawy. Przy urządzeniach do popcornu należy również zwrócić uwagę, czy maszynka nagrzewa popcorn z boku czy z dołu. Urządzenia nagrzewające od dołu zdecydowanie odradzam, bo mogą spowodować zapalenie się łupinek po kawie i wręcz spowodować pożar. Optymalne w tej kategorii są urządzenia nagrzewające boczne ścianki. Po wypalaniu kawy zawsze dokładnie usuń resztki łupinek po kawie z urządzenia. Wiórki to pozostałości miąższu z wiśni kawowca. Przy niektórych metodach obróbki ziarna, zielona kawa ma ich więcej ( metody np.: naturals ) przy niektórych mniej ( np. washed ).
Co będziesz potrzebował do wypalenia kawy w maszynce do popcornu?
- Zieloną kawę.
- Maszynkę do popcornu z podgrzewaniem bocznych ścianek ( bez grzania z dołu).
- 2 metalowe sitka.
- Rękawice kuchenne.
- Pojemnik do przechowywania żywności.
Jak wypalić kawę w maszynce do popcornu?
- Zapewnij maksymalną możliwą wentylację
- Uruchom maszynkę do popcornu zgodnie z instrukcją producenta.
- Kiedy urządzenie osiągnie wskazaną przez producenta temperaturę, wsyp do maszynki zieloną kawę
- Pilnuj, żeby w trakcie całego palenia kawy, ziarna poruszały się i nie przylegały do jednego miejsca – w ten sposób Twoje ziarno będzie równomiernie wypalone.
- Pierwsze strzelanie powinno nastąpić po 7-8 minutach. Twoja kawa jest już jasno palona.
- Drugie strzelanie po około 10 minutach. Twoja kawa jest już średnio palona.
- Ubierz rękawice kuchenne, weź sitka i wsyp kawę z maszynki na sitko
- Przesypuj kawę miedzy sitkami, żeby schłodzić.
- Zamknij schłodzona kawę w pojemniku na żywność i nie używaj wcześniej niż po 12 godzinach od wypalenia.
Jeżeli zamierzasz częściej wypalać kawę w domu warto zaopatrzyć się w automat do palenia kawy. Jest dość szeroka oferta domowych urządzeń do wypalania kawy, jest to szczególnie popularne na zachodzie, gdzie udział kawy masowej w rynku jest zdecydowanie niższy niż w Polsce. Dzieje się tak ponieważ zalety świeżo palonej kawy przebiły się do masowej świadomości kawoszy. Zakupienie automatu do wypalania kawy jest sprawą dość kosztowną, jednak aromat i smak świeżo palonej kawy z pewnością zrekompensuje Państwu ten wydatek. Korzystanie z automatycznego piecyka do kawy, wymaga zachowania pewnych środków ostrożności, jak praca z każdym domowym urządzeniem elektrycznym – jednak nie zmusza do gruntownej edukacji w obszarze sztuki palenia kawy. Wszystkim steruje komputer który posiada kilka/kilkanaście profili palenia pomiędzy którymi możemy wybierać
Co będziesz potrzebował żeby wypalić kawę w automacie?
- Zieloną kawę
- Automat do palenia kawy
Jak wypalić kawę w automacie?
- Zapewnij możliwie najlepszą wentylacje, ustaw urządzeni przy otwartym oknie lub wentylatorze, który umożliwi wydalanie dymu.
- Włącz urządzenie, i rozgrzej zgodnie z instrukcją obsługi producenta
- Wybierz pożądany profil palenia
- Wsyp zielona kawę.
- Monitoruj cały czas palenia kawy-nigdy nie zostawiaj urządzenia bez dozoru.
- Urządzenie poinformuje kiedy proces palenia kawy został zakończony a kawa zostanie wysypana do specjalnej misy, gdzie będzie automatycznie chłodzona.
Przykładem takiego urządzenia może być tajwański piecyk z firmy Hottop KN-8828KG, urządzenie, praktycznie w pełni zautomatyzowane. Z jednej strony oferujący dobrej jakości wypalona kawę z drugiej dla osób żądnych różnorodnych eksperymentów umożliwia zaprojektowanie własnego profilu palenia. W praktyce można powiedzieć, że tylko taki automat początkującemu adeptowi sztuki palenia kawy zapewni dobry i równomierny wypał kawy prawie jak z profesjonalnych rzemieślniczych palarni kawy. Szerszą ofertę urządzeń można znaleźć na stronach różnych sklepów amerykańskich w internecie.
Dla miłośników kawy którzy już spróbowali kaw świeżo palonych, a nie koniecznie chcą inwestować w domowe piecyki do palenia kawy, powstał a palarnia kawy SwiezoWypalana.pl – wypalamy kawy z całego świata które samodzielnie importujemy i po zamówieniu wypalamy, wysyłając najpóźniej do 24 godzin od wypalenia. Dla osób które podejmą wyzwanie domowego wypału kawy, mamy natomiast najszerszą w Polsce ofertę zielonej kawy w atrakcyjnych cenach.