+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Wysokości położenia plantacji a smak kawy - związki. 0
Wysokości położenia plantacji a smak kawy - związki.

Plantacja kawy - wysokość położenia a smak kawy.

Wysokość  na jakiej znajduje się plantacja z której pochodzi kawa ma duży wpływ na jej smak, oczywiście to nie jedyny czynnik, który kształtuje smak kawy. Nie chodzi o to żeby domagać się w kawiarni kawy z określonej wysokości, bo może być to trochę dziwaczne, a z cała pewnością nie do zrealizowania, bardziej o to, żeby rozumieć jaki wpływ na smak ma wspomniana wysokość położenia plantacji. Wiedza może się przydać na przykład przy zakupach kawy w sklepie internetowym z kawą, gdzie mamy czas i możliwość dokładniejszego przestudiowania informacji o kupowanej kawie. Wiedza o smakach kawy palonej z różnych wysokości, pomoże również uniknąć rozczarowań. Samo publikowanie informacji o wysokości położenia plantacji z której oferowana jest kawa, dobrze świadczy o palarni kawy i sklepie z kawą.

Obecnie kawa jest uprawiana w blisko 50 krajach na całym świecie. Pas upraw kawy zwany z angielskiego „Coffee Belt” rozciąga się na około 30 stopni na południe i północ od równika, w dużej mierze obejmując szereg górzystych regionów ziemi, ale nie tylko. W tak ogromnym obszarze znajdują się plantacje kawy zlokalizowane na różnych wysokościach od 100 do prawie 2 200 metrów n.p.m. Duże wysokości upraw to wolniejsze dojrzewanie owoców kawowca, relatywnie niskie średnio roczne temperatury ( 15 do 21 stopni Celsjusza ) i duże nasłonecznienie. Trudniejsze warunki dla roślin często skutkują jeszcze bardziej wyśmienitym ziarnem kawy.

Kawa arabica rośnie na wysokościach od 200 do 2 200 m n.p.m. przy chłodniejszym klimacie. Kawa robusta , preferuje niższe wysokości  od 150 do 600 metrów n.p.m. przy preferencji w stronę cieplejszego klimatu. Kawa arabica najbardziej jest ceniona z plantacji położonych na wysokościach powyżej 1000 metrów n.p.m. Uznawana jest  wówczas za kawę wysokogórską. Cenzura 1 000 metrów nie jest uniwersalna dla kawy na całym świecie. W Gwatemali za kawy wysokogórskie uznaje się takie, które pochodzą z plantacji kawy zlokalizowanych powyżej 1200 metrów n.p.m.. W Ameryce środkowej kawy wysokogórskie określa się mianem SHB (Strictly Hard Bean). W Meksyku używa się określenia „Altura”, co w języku hiszpańskim właśnie oznacza wysokogórska. Ziarna kawy wysokogórskiej  są gęstsze i cięższe – dłużej dojrzewały niż kawy rosnące na niskich wysokościach. Szczelina w ziarnie zielonej kawy (nie wypalonej) jest płytsza. Ziarna zielonej kawy z niskich wysokości będą miały głębszą szczeliną, a samo ziarno ma mniejszą gęstość, jest lżejsze. Kawa wysokogórska zwykle pochodzi od silniejszych roślin, które wytrwały w cięższych warunkach klimatycznych, a tym samym są odporne na różnorodne choroby. Ziarna kawy z dużych wysokości są bardziej kwaskowate, przez to mają bogatszy smak, przez analogię,  tak jak cytryna podkreśla smak ryb czy owoców morza. Kawa na dużych wysokościach rośnie i dojrzewa dłużej, to daje więcej czasu na ukształtowanie się bardziej złożonych cukrów w ziarnie kawy, skutkuje głębszym i bardziej interesującym smakiem całego bukietu w naszej filiżance. Lepszy drenaż ziemi gór pochodzenia wulkanicznego powoduje, szybszy odpływ wody stąd jagody kawowca mają mniej wody. Generalnie można przyjąć założenie, że im wyżej kawa rośnie tym profil smakowy kawy staje się bardziej wyraźny i charakterystyczny - wyrafinowany, z delikatnymi słodkimi nutami smakowymi. Od  łagodnych pozbawionych kwaskowatości  kaw brazylijskich do wyraźnych nut kwiatowych w kawie z Etiopii, która bywa uprawiana nawet na wysokościach powyżej 2 000 metrów n.p.m. W sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl, jako jedynym w Polsce - można wyszukiwać kawy nie tylko typując wiodące nuty smakowe ale także określając pożądany poziom położenia plantacji.

 

Poziom położenia plantacji kaw to tylko jeden z czynników mających wpływ na smak Twojej kawy. Cenzura 1 000 metrów n.p.m. nie jest  wyznacznikiem absolutnym. Wiele zależy od klimatu w którym kawa dojrzewała. Jedne z najbardziej uznawane kaw na świecie kawy z Hawajów czy Jamajki, pochodzą z plantacji położonych na wysokościach od 150 m. n.p.m. Tak więc wskazanie o wyższej jakości kawy wysokogórskiej niż kawy z nizin jest wskazaniem bardzo ogólnym. Zaczynając przygodę z świeżo palonymi kawami, warto spróbować na początek kaw brazylijskich, w paleniu średnim, żeby stopniowo piąć się w górę i mieć radość ze zdobywanych doświadczeń. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl