Na tej karcie kawy w Palarnia Kawy Sochaccy, chcielibyśmy zaprosić Państwa do Brazylii, kraju, którego warunki klimatyczne naturalnie usposabiają do upraw najłagodniejszej kawy świata. To właśnie ta cecha kawy brazylijskiej spowodowała, że Brazylia stała się największym producentem kawy na świecie. Kawa z Brazylii doskonale spełnia jedno z podstawowych kryteriów jakie Państwo zgłaszacie poszukując kawy na stronach sklepu z kawą – kawy nie kwaśnej.
Nazwa kawy Cemorrado powstała z połączenia nazw dwóch regionów upraw kawy w Brazylii; Cerrado i Alta Mogiana. Słowo Hazel oznacza leszczyna, dodając do informacji o regionach upraw najintensywniejszą z wyczuwalnych nut smakowych; orzecha laskowego.
Cerrado to brazylijski region upraw kawy pokryty tropikalną sawanną, obejmujący blisko dwa miliony km2. Obszar rozciąga się od Minas Gerais na południu do Tocantins na północy i od Minas Gerais na wschodzie, do części Paragwaju i Boliwii na zachodzie.
Alta Mogiana, zawdzięcza nazwę firmie Railways Mogiana Company, która została zbudowana w 1872 roku, Kolej zbudowano w tym regionie, ponieważ, transport drogowy nie był już wstanie obsługiwać plantacji kawy, które tak obficie owocowały. Jako że była to druga część inwestycji kolejowych tej firmy, stąd w nazwie Alta. Kawa z plantacji wyżej położonych bywa ceniona bardziej niż kawa z plantacji położonych nisko, stąd nazwa Alta (Wysoka) Mogiana przypadła do gustu miejscowym farmerom.
Kawa Cemorrado Hazel pochodzi z upraw odmian kawy arabica Mundo Nuovo i Catuai położonych na wysokości od 850 do 1 250 metrów n.p.m. Z kawy po zbiorach usuwano wierzchnią część jagody metodą naturals; metoda polega na suszeniu w słońcu zebranych jagód kawy, a następnie wykruszaniu wyschniętej skórki, poprzez pocieranie w młynie. Kawa zbierana była w miesiącach od maja do czerwca.
Połączenie kawy tych dwóch regionów miało na celu podkreślenie uwielbianej nuty smakowej orzechów laskowych, co bez wątpienia się udało. Jednak to nie jest całe bogactwo kaw brazylijskich. W kawie wyczuwalne są również nuty; karmelu, płatków zbożowych oraz dominująca słodycz. Kawę szczególnie warto rekomendować do podawania w różnych formach z mlekiem