Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Brazylia Cemorrado Hazel | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Kawa Brazylia Cemorrado Hazel Arabica to brazylijska kawa Arabica o wyjątkowym smaku orzechów laskowych, karmelu i słodyczy. Doskonała dla miłośników delikatnych kaw, idealna na relaksujące popołudnie lub jako uzupełnienie do deseru. Jej wysoka jakość ziaren i staranny proces palenia sprawiają, że zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

FrenchPress
Chemex Drip
Ekspres przelewowy
Kawiarka
Aeropress
Ekspres ciśnieniowy
Tygielek

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Plantacja kawy ziarnistej w Brazylii. Kawa Brazylia Cemorrado Hazel
      Brazylia Cemorrado Hazel | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Brazylia Cemorrado Hazel | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      0 Sztuk

      poziom mielenia kawy

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Brazylia
      Region pochodzenia kawy
      Cerrado
      Subregion
      Alta Mogiana
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Mundo Novo
      Zbiory kawy
      2021/2022
      Wiodące nuty smakowe
      orzechy laskowe
      Wysokość położenia plantacji
      2) od 500-1 000 m n.p.m.
      Kategoria kawy
      Mieszanka (blend)
      Poziom kofeiny
      Niski
      Kwasowość
      Niska
      Punktacja kawy
      82

      Kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Hazel

      Kawa Brazylia Cemorrado Hazel Arabica

      Na tej karcie kawy w Palarnia Kawy Sochaccy, chcielibyśmy zaprosić Państwa do Brazylii, kraju, którego warunki klimatyczne naturalnie usposabiają do upraw najłagodniejszej kawy świata. To właśnie ta cecha kawy brazylijskiej spowodowała, że Brazylia stała się największym producentem kawy na świecie. Kawa z Brazylii doskonale spełnia jedno z podstawowych kryteriów jakie Państwo zgłaszacie poszukując kawy na stronach sklepu z kawą – kawy nie kwaśnej.

      Nazwa kawy Cemorrado powstała z połączenia nazw dwóch regionów upraw kawy w Brazylii; Cerrado i Alta Mogiana. Słowo Hazel oznacza leszczyna, dodając do informacji o regionach upraw najintensywniejszą z wyczuwalnych nut smakowych; orzecha laskowego.

      Cerrado to brazylijski region upraw kawy pokryty tropikalną sawanną, obejmujący blisko dwa miliony km2. Obszar rozciąga się od Minas Gerais na południu do Tocantins na północy i od Minas Gerais na wschodzie, do części Paragwaju i Boliwii na zachodzie.

      Alta Mogiana, zawdzięcza nazwę firmie Railways Mogiana Company, która została zbudowana w 1872 roku, Kolej zbudowano w tym regionie, ponieważ, transport drogowy nie był już wstanie obsługiwać plantacji kawy, które tak obficie owocowały. Jako że była to druga część inwestycji kolejowych tej firmy, stąd w nazwie Alta. Kawa z plantacji wyżej położonych bywa ceniona bardziej niż kawa z plantacji położonych nisko, stąd nazwa Alta (Wysoka) Mogiana przypadła do gustu miejscowym farmerom.

      Kawa Cemorrado Hazel pochodzi z upraw odmian kawy arabica Mundo Nuovo i Catuai położonych na wysokości od 850 do 1 250 metrów n.p.m. Z kawy po zbiorach usuwano wierzchnią część jagody metodą naturals; metoda polega na suszeniu w słońcu zebranych jagód kawy, a następnie wykruszaniu wyschniętej skórki, poprzez pocieranie w młynie. Kawa zbierana była w miesiącach od maja do czerwca.

      Połączenie kawy tych dwóch regionów miało na celu podkreślenie uwielbianej nuty smakowej orzechów laskowych, co bez wątpienia się udało. Jednak to nie jest całe bogactwo kaw brazylijskich. W kawie wyczuwalne są również nuty; karmelu, płatków zbożowych oraz dominująca słodycz. Kawę szczególnie warto rekomendować do podawania w różnych formach z mlekiem

       

       

      Sochaccy
      146

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Brazylia
      Region pochodzenia kawy
      Cerrado
      Subregion
      Alta Mogiana
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Mundo Novo
      Zbiory kawy
      2021/2022
      Wiodące nuty smakowe
      orzechy laskowe
      Wysokość położenia plantacji
      2) od 500-1 000 m n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Mieszanka (blend)
      Poziom kofeiny
      Niski
      Kwasowość
      Niska
      Punktacja kawy
      82
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Nowy

      Recenzje produktów / Pytania i odpowiedzi

      Średnia ocena

      0.0
      0 Recenzja
      Świetny 0
      Dobry 0
      Średni 0
      Słaby 0
      Nie dla mnie 0

      • Recenzje (0)
      • Pytania i Odpowiedzi (0)
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      (@COMMENT_GRADE@)
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_TITLE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_IMAGES@
      @COMMENT_VIDEOS@
      Czy to jest pomocne? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz

      @COMMENT_TITLE@

      @CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      Odpowiedzi @ANSWERS_NB@ Lubię @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nielubiany @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Uwagi @COMMENTS_NB@
      Napisz odpowiedź Dodaj komentarz
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpowiedź
      @TOTAL_USEFULNESS@
      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      Dodaj komentarz @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      Zobacz także

      FAQ's często zadawane pytania

      • Co to jest kawa świeżo palona?

        Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku. 

      • Jakie palenie kawy wybrać?

        Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.

        Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.

        Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.

        Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.

      • Co to jest jasne palenie kawy?

        Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.

        Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.

        Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.

      • Co to jest średnie palenie kawy?

        Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.

        Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.

      • Co to jest ciemne palenia kawy?

        Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.

        Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.

        Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.

      • Nuty smakowe co to jest?

        To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.

      • Ile kawy kupić w sklepie palarni kawy?

        Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

        Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.

        Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.

        Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.

        Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.

        Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.

      • Czy kupię u was kawę rozpuszczalną?

        Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • Czy oferujecie kawy smakowe?

        Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.

      • Czy kawa jest napojem wegetariańskim?

        Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.

      • Czy znajdę u Was kawę instant?

        Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • W jakim paleniu kawy jest najwięcej kofeiny?

        Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.

        Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.

      • Jaką kawę kupić lepiej ziarnistą czy mieloną?

        Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.

      • Przepis na kawę po brazylijsku Cafezinho

        Cafezinho

        Składniki:

        • 4 szklanki wody
        • 43 gramy ciemno palonych ziaren kawy
        • 1 łyżka brązowego cukru lub cukru trzcinowego
        • Śmietanka, mleko lub pół na pół, do smaku
        • Filtr z tkaniny
        • Młynek do kawy
        • Elektroniczna waga do kawy

        Instrukcje:

        1. Zmiel ciemno palone ziarna kawy za pomocą młynka do kawy. Ilość powinna wynosić około 43 gramy, ale możesz dostosować do smaku.
        2. Podgrzej 4 szklanki wody w garnku lub czajniku.
        3. Podczas gdy woda się podgrzewa, dodaj mieloną kawę do filtra z tkaniny.
        4. Gdy woda jest gorąca, wlej ją na kawę w filtrze z tkaniny. Upewnij się, że robisz to powoli, aby woda mogła wydobyć aromaty z kawy.
        5. Dodaj do kawy 1 łyżkę brązowego cukru lub cukru trzcinowego. Ilość cukru możesz dostosować do smaku.
        6. Wymieszaj mieszankę kawy i cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści.
        7. Wlej kawę do filiżanki i dodaj śmietankę, mleko lub pół na pół do smaku.
        8. Ciesz się swoją tradycyjną brazylijską kawą Cafezinho!
      • Dlaczego nie mogę się zalogować?

        W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.

        Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.

        Dlaczego Warto?

        • cała szczegółowa historia zakupów kawy w jednym miejscu,
        • dokumenty finansowe w jednym miejscu(faktury, paragony, proformy),
        • wszystkie Twoje wpisy, opinie, komentarze umieszczone na stronach kaw czy na stronach blogu będą dostępne dla Ciebie w jednym miejscu,
        • łatwość w weryfikowaniu jaki jest status zamówionej kawy,
        • czekasz na powrót której z kaw - pełne zarządzanie alertami z poziomu knota

        Nowa SwiezoWypalana.pl to:

        • łatwości nawigacji i intuicyjny interfejs użytkownika, łatwo znaleźć to, czego się szuka, więcej wydajnych filtrów itp.
        • wysoka wydajności i szybkości ładowania strony,
        • przejrzysty, nowoczesny, minimalistyczny projekt,
        • odnowiony blog; łatwość w komentowaniu, ocenianiu,
        • nowoczesna i bezpieczna technologia,

        Bez zmian pozostaje:

        • adres sklepu,
        • jakość i wybór kawy,
        • firma; SwiezoWypalana-Kamila Sochacka,
        • szybka wysyłka świeżo palonej kawy,
        • ceny kawy,
        • minimalny próg dla darmowej dostawy,

        Przepraszam za powstałe utrudnienia.