Kontynent kawy
Ameryka Płd.
Region kawy
Matas de Minas
Subregion
Riacho das Varas
Rok zbiorów kawy
2020-2021
Położenie plantacji
Od 1 000-1 500 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Brazylia Red Ruby Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Ponieważ zajmujemy się kawą od wielu lat, szczególnie cenimy sobie kawy brazylijskie, zawsze bacznie obserwujemy jaka kawa pojawia się w europejskich portach. W zalewie ogromnej ilości świetnej kawy z tego rejonu świata kawa Brazil Red Ruby zwróciła naszą uwagę miejscem, z którego pochodzi, stan Minas Gerais. To pierwszy znak, że warto się przyjrzeć kawie, bo z pewnością będzie świetna. Kawa z brazylijskiego Minas Gerais nie bez powodu zdobyła sobie serca miłośników kawy na całym świecie. Po prześledzeniu położenia plantacji, okazało się, że kawa pochodzi z Minas Coffee Origins; to wydzielone z całego stanu trzy obszary o kontrolowanej jakości i pochodzeniu kawy; chronione nazwy geograficzne. W największym uproszczeniu regiony, które słyną z najwyższej jakości upraw kawy speciality i tylko kawa uprawiana tam może w swojej nazwie zawierać nazwę regionu. To mechanizm stosowany na naszym rodzimym gruncie na przykład dla oscypków z Podhala (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Pochodzenie kawy Brazylia Red Ruby
Taki rodowód, zachęcił nas do bliższego poznania kawy z Matas de Minas. Region upraw to 63 gminy leżące w Lasach Atlantyckich, położnych na wschodzie stanu Minas Gerais. Kawa z tego obszaru jest szczególnie wysoko ceniona na najważniejszych brazylijskich i międzynarodowych konkursach kawowych. Plantacje kawy w tym regionie są uprawiane na obszarach o górzystej i nieregularnej topografii, na wysokościach od 600 do 1200 m. n.p.m., kawa zbierana jest ręcznie co pozwala na zbieranie tylko dojrzałych jagód kawy. Produkcja w regionie jest naturalnie zrównoważona, naznaczona dominacją rolnictwa rodzinnego i koegzystencją człowieka z lasem. Łagodny klimat regionu w połączeniu z ewolucją technologiczną procesów rzemieślniczych, opracowanych w regionie, tworzy rzemieślniczą jakość kawy. W regionie uprawami kawy zajmuje się blisko 36 tysięcy rolników. Matas de Minas jest pionierem tego, co nazywamy rzemieślniczą uprawą kawy.
Jak przygotowano kawę ziarnistą Brazylia Red Ruby?
Ponieważ nasiona kawy, powszechnie określane jak ziarna kawy rosną wewnątrz jagody, na drzewie kawowca, konieczne jest kilka etapów, zanim kawa trafi do palarni kawy. Jednym z takich etapów jest usunięcie skórki z jagody kawy. Kawa Brazil Red Ruby z Matas de Minas poddana została procesowi usuwania skórki i miąższu poprzez suszenie na słońcu. Jest to jedna z najstarszych metod usuwania skórki i miąższu z kawy, stosowana praktycznie na całym świecie a zwłaszcza w obszarach, gdzie jest utrudniony dostęp do wody. Proces taki bywa różnorodnie nazywana, choć najpopularniejszą nazwą pozostaje określenie „naturals”.
Kawa ziarnista speciality, która doskonale nadaje się zarówno do metod przelewowych w jasnym paleniu jak i w średnim paleniu do ekspresu.
Jak smakuje kawa świeżo palona Brazylia Red Ruby z Rzemieślniczej Palarnia Kawy Sochaccy?
Zachęcamy do eksploracji bogactwa smaków, jakie oferuje Kawa Brazylia Red Ruby Arabica. W tej wyjątkowej kompozycji występuje, pełna harmonia soczystych, dojrzałych wiśni łączy się z delikatną nutą wanilii oraz niesamowitą słodyczą nektarynek, tworząc niezapomniane wrażenia degustacyjne. Nie odkładaj tej przyjemności na później – zanurz się w głębię tych niezwykłych aromatów już dziś. Zamów i doświadcz różnicy, jaką wnosi Kawa Brazylia Red Ruby do każdej chwili relaksu przy filiżance doskonałej kawy!