Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

31,05 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 38.19
Obecnie brak na stanie

Odkryj Kawę Burundi Gatukuza Washed, Arabica: wyjątkowe połączenie czerwonej porzeczki, miodu i rooibos. Pełnia smaku i aromatu w każdej filiżance. Idealna dla tych, którzy cenią złożoność i głębię. Zamów teraz i doświadcz niepowtarzalnych doznań smakowych tej wyjątkowej kawy!"

Więcej o kawie w Opis Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Kawa do FrenchPress
Kawa do Chemex i Drip
Kawa do ekspresu przelewowego
Kawa do kawiarki
Kawa do Aeropressu
Kawa do ekspresu ciśnieniowy
Kawa do tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.|

Tylko 1,67zł pozwoli Ci delektować się espresso z kawy Burundi Gatukuza Arabica, świeżo wypalanej. Zakup 1 kg średnio palonych ziaren to drobna inwestycja w każdą filiżankę pełną niezwykłego smaku.

      Kawa ziarnista Burundi Gatukuza Rzemieślniczej Palarni Kawy
      Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Opakowanie :
      Poziom mielenia :
      Poziom palenia :
      Ilość :
      0 Sztuk

      poziom mielenia kawy

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Burundi
      Region pochodzenia kawy
      Ngozi
      Subregion
      Gatukuza
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Bourbon
      Zbiory kawy
      2019/2020
      Wiodące nuty smakowe
      czerwona porzeczka
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      85,50

      Kawa Burundi Gatukuza

      Poznajcie Państwo; Burundi Gatukuza kawa z Afryki

      Kawa z Burundii GatukuzaBurundi Gatukuza, którą mamy przyjemność Państwu przedstawić pochodzi od Therenca Nduwayezu a zdobyliśmy ją za pośrednictwem Long Miles Coffee Project, przedsięwzięcia amerykańskiego małżeństwa Bena i Kristy Carlson. Ben i Kristy to prawdziwi szczęściarze. Realizują swoje marzenia, z jednej strony poprawiając jakość życia rolników Burundi, a z drugiej stale poprawiają jakość kawy. Dzięki wysokiej jakości, kawa uzyskuje co raz wyższe oceny a co za tym idzie co raz więcej za nią otrzymują rolnicy z Burundi. Czy może być lepszy efekt synergii?

      W trakcie podróży po Afryce wschodniej, zobaczyli jak niedoskonały jest tam system upraw i zbiorów kawy, w jaki sposób mimo ciężkiej pracy, rolnicy żyją w ubóstwie. Warto pamiętać, że Burundi to jedno z najbiedniejszych państw świata. Jeżeli dodamy do tego doskonałe warunki klimatyczne do upraw wysokojakościowej kawy i dominujące uprawy niskiej jakości kawy arabica, mamy kompletny obraz miejsca. Ben i Kristy postanowili działać; najpierw zajęli się propagowaniem najlepszych wzorców dbałości o uprawę kawy, a w 2013 roku wybudowali pierwszą własną stację obróbki kawy. Dzięki wsparciu przyjaciół i czytelników swojego bloga o kawie, pozyskali środki, umożliwiające zapłatę rolnikom za kawę, zanim ta została poddana obróbce, zwykle rolnicy w Burundii czekają miesiącami na swoje wynagrodzenie. Dzięki takiemu podejściu i własnej pracy, stali się wiarygodni dla lokalnej społeczności, a z drugiej strony, rolnicy z najwyższej jakości kawą trafiali właśnie do ich stacji.

      Therencowi, który obecnie jest współpracownikiem rodziny Carlsonów, udało się połączyć wysiłek blisko 600Mapa Burundi, skąd pochodzi kawa drobnych rolników z 8 sąsiadujących ze sobą wzgórz i wspólnie w 2008 roku wybudowali stację obróbki zebranych jagód kawy, nadając jej nazwę Gatukuza. Nazwa stacji pochodzi od nazwy wzgórza z języka Kirundi, na którym się znajduje. Gatukuza leży w gminie Gashikanwa, w północnej prowincji Ngozi, w pobliżu granicy z Rwandą.

      Obróbka jagód kawy polega na usunięciu wierzchniej części kawy; skórki i miąższu, tak żeby pozostało ziarno zielonej kawy. Z jagody kawy skórkę usuwa się na wiele sposobów, każda z zastosowanych metod ma swoje konsekwencje w smaku napoju. Kawę Burundi Gatukuza obrabiano poprzez mycie jagód kawy. Washed, bo tak po angielsku na świecie jest nazywana taka metoda, skutkuje jasnym czystym i wyrazistym smakiem w filiżance. Po wymyciu, w stacji Gatukuza, stosuje się tradycyjne afrykańskie suszenie, gdzie kawa jest suszona na słońcu od 14 do 21 dni. Kawa pochodzi z upraw położonych na wysokości 1 650 m n.p.m. gdzie uprawia się odmiany kawy arabica Bourbon.

      Therenca Nduwayezu jest prawdziwym odkrywcą miejsca o doskonałym mikroklimacie do upraw kawy. Okoliczne uprawy kawy, dzięki edukacji rolników i co za tym idzie rosnącej renomie kawy z Gatukuza, dynamicznie się rozwijają, co raz więcej rolników zaczyna dostarczać kawę do stacji. Therenc, aby ułatwić pracę rolnikom, zorganizował na szczytach wzgórz punkt kontroli jakości, które oceniają i skupują kawę. Klasę kawy z Gatukuzy podkreśla zdobyty tytuł Cup Of Excellence Burundi w 2019 z wynikiem 90,13 pkt. na 100 możliwych ( gdzie kawę, która zdobywa 80 pkt, uważa się za kawę speciality).

      W kawie są wyczuwalne silne nuty czerwona porzeczka, miód, rooibos Kawa doskonale sprawdza się w espresso. W paleniu jasnym warto jej spróbować w metodach alternatywnych ( Chemex, drip ).

      Washed Arabica Burundi Gatukuza - Pełnia Smaku z Palarni Kawy Sochaccy

      Zakup arabica Burundi Gatukuza w SwiezoWypalana.pl to decyzja, która zmienia codzienne doznania kawowe. Ta kawa świeżo wypalana oferuje intensywny i bogaty smak, który przewyższa starsze, zwietrzałe kawy zarówno pod względem kofeiny, jak i złożoności aromatu.

      Świeżość Dostępna na Żądanie

      Wybierając arabica Burundi Gatukuza z naszej oferty, korzystasz z zalet palenia na zamówienie. Kawa jest wypalana w dniu wysyłki, co gwarantuje jej niezrównaną świeżość i pełnię aromatu w każdej filiżance.

      Dopasowanie do Twoich Preferencji

      Zamawiając arabica Burundi Gatukuza, masz możliwość wyboru między ziarnami a mieloną, przygotowaną specjalnie pod różne metody parzenia. Dodatkowo, oferujemy trzy poziomy palenia, aby spełnić oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

      Tradycja i Zaangażowanie Rodzinne

      Jako palarnia działająca od 2014 roku, kierowana przez rodzinę Sochaccy, zapewniamy, że każda partia arabica Burundi Gatukuza to wynik naszej pasji i doświadczenia. Jesteśmy dumni z oferowania wyłącznie naturalnych, bezkwasowych kaw.

      Wyłączność i Wygoda Zakupów Online

      Arabica Burundi Gatukuza dostępna jest jedynie przez SwiezoWypalana.pl, co zapewnia wygodę i ekskluzywność zakupów. Oferujemy darmową dostawę dla wielu zamówień, nawet mniejszych, co jest dodatkowym udogodnieniem.

      Zapraszamy do odkrycia arabica Burundi Gatukuza w SwiezoWypalana.pl – miejscu, gdzie kawa świeżo palona spotyka się z tradycją i jakością. Zamów teraz i poczuj różnicę, jaką niesie rzemieślnicza palarnia kawy.

      Sochaccy
      178

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Burundi
      Region pochodzenia kawy
      Ngozi
      Subregion
      Gatukuza
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Bourbon
      Zbiory kawy
      2019/2020
      Wiodące nuty smakowe
      czerwona porzeczka
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      85,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      ean13
      5901520000011

      Recenzje produktów / Pytania i odpowiedzi

      Średnia ocena

      0.0
      0 Recenzja
      Świetny 0
      Dobry 0
      Średni 0
      Słaby 0
      Nie dla mnie 0

      • Recenzje (0)
      • Pytania i Odpowiedzi (0)
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      (@COMMENT_GRADE@)
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_TITLE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_IMAGES@
      @COMMENT_VIDEOS@
      Czy to jest pomocne? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz

      @COMMENT_TITLE@

      @CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      Odpowiedzi @ANSWERS_NB@ Lubię @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nielubiany @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Uwagi @COMMENTS_NB@
      Napisz odpowiedź Dodaj komentarz
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpowiedź
      @TOTAL_USEFULNESS@
      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      Dodaj komentarz @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      Zobacz także

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

      FAQ's często zadawane pytania

      • Co to jest kawa świeżo palona?

        Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku. 

      • Jakie palenie kawy wybrać?

        Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.

        Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.

        Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.

        Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.

      • Co to jest jasne palenie kawy?

        Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.

        Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.

        Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.

      • Co to jest średnie palenie kawy?

        Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.

        Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.

      • Co to jest ciemne palenia kawy?

        Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.

        Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.

        Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.

      • Nuty smakowe co to jest?

        To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.

      • Ile kawy kupić w sklepie palarni kawy?

        Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

        Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.

        Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.

        Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.

        Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.

        Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.

      • Czy kupię u was kawę rozpuszczalną?

        Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • Czy oferujecie kawy smakowe?

        Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.

      • Czy kawa jest napojem wegetariańskim?

        Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.

      • Czy znajdę u Was kawę instant?

        Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • W jakim paleniu kawy jest najwięcej kofeiny?

        Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.

        Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.

      • Jaką kawę kupić lepiej ziarnistą czy mieloną?

        Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.

      • Dlaczego nie mogę się zalogować?

        W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.

        Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.

        Dlaczego Warto?

        • cała szczegółowa historia zakupów kawy w jednym miejscu,
        • dokumenty finansowe w jednym miejscu(faktury, paragony, proformy),
        • wszystkie Twoje wpisy, opinie, komentarze umieszczone na stronach kaw czy na stronach blogu będą dostępne dla Ciebie w jednym miejscu,
        • łatwość w weryfikowaniu jaki jest status zamówionej kawy,
        • czekasz na powrót której z kaw - pełne zarządzanie alertami z poziomu knota

        Nowa SwiezoWypalana.pl to:

        • łatwości nawigacji i intuicyjny interfejs użytkownika, łatwo znaleźć to, czego się szuka, więcej wydajnych filtrów itp.
        • wysoka wydajności i szybkości ładowania strony,
        • przejrzysty, nowoczesny, minimalistyczny projekt,
        • odnowiony blog; łatwość w komentowaniu, ocenianiu,
        • nowoczesna i bezpieczna technologia,

        Bez zmian pozostaje:

        • adres sklepu,
        • jakość i wybór kawy,
        • firma; SwiezoWypalana-Kamila Sochacka,
        • szybka wysyłka świeżo palonej kawy,
        • ceny kawy,
        • minimalny próg dla darmowej dostawy,

        Przepraszam za powstałe utrudnienia.