Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
31,05 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 38.19
Obecnie brak na stanie

Odkryj Kawę Burundi Gatukuza Washed, Arabica: wyjątkowe połączenie czerwonej porzeczki, miodu i rooibos. Pełnia smaku i aromatu w każdej filiżance. Idealna dla tych, którzy cenią złożoność i głębię. Zamów teraz i doświadcz niepowtarzalnych doznań smakowych tej wyjątkowej kawy!"

Więcej o kawie w Opis Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.|

Tylko 1,67zł pozwoli Ci delektować się espresso z kawy Burundi Gatukuza Arabica, świeżo wypalanej. Zakup 1 kg średnio palonych ziaren to drobna inwestycja w każdą filiżankę pełną niezwykłego smaku.

      Kawa Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Burundi
      Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Opakowanie :
      Poziom mielenia :
      Poziom palenia :
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kawa Burundi Gatukuza

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Afryka

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Burundi

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Ngozi

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Gatukuza

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Bourbon

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2019-2020

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      Czerwona Porzeczka

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500 Do 2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Plantacja

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      Średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Średni

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy
      85,50

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Poznajcie Państwo; Burundi Gatukuza kawa z Afryki

      Burundi Gatukuza, którą mamy przyjemność Państwu przedstawić pochodzi od Therenca Nduwayezu a zdobyliśmy ją za pośrednictwem Long Miles Coffee Project, przedsięwzięcia amerykańskiego małżeństwa Bena i Kristy Carlson. Ben i Kristy to prawdziwi szczęściarze. Realizują swoje marzenia, z jednej strony poprawiając jakość życia rolników Burundi, a z drugiej stale poprawiają jakość kawy. Dzięki wysokiej jakości, kawa uzyskuje co raz wyższe oceny a co za tym idzie co raz więcej za nią otrzymują rolnicy z Burundi. Czy może być lepszy efekt synergii?

      W trakcie podróży po Afryce wschodniej, zobaczyli jak niedoskonały jest tam system upraw i zbiorów kawy, w jaki sposób mimo ciężkiej pracy, rolnicy żyją w ubóstwie. Warto pamiętać, że Burundi to jedno z najbiedniejszych państw świata. Jeżeli dodamy do tego doskonałe warunki klimatyczne do upraw wysokojakościowej kawy i dominujące uprawy niskiej jakości kawy arabica, mamy kompletny obraz miejsca. Ben i Kristy postanowili działać; najpierw zajęli się propagowaniem najlepszych wzorców dbałości o uprawę kawy, a w 2013 roku wybudowali pierwszą własną stację obróbki kawy. Dzięki wsparciu przyjaciół i czytelników swojego bloga o kawie, pozyskali środki, umożliwiające zapłatę rolnikom za kawę, zanim ta została poddana obróbce, zwykle rolnicy w Burundii czekają miesiącami na swoje wynagrodzenie. Dzięki takiemu podejściu i własnej pracy, stali się wiarygodni dla lokalnej społeczności, a z drugiej strony, rolnicy z najwyższej jakości kawą trafiali właśnie do ich stacji.

      Therencowi, który obecnie jest współpracownikiem rodziny Carlsonów, udało się połączyć wysiłek blisko 600Mapa Burundi, skąd pochodzi kawa drobnych rolników z 8 sąsiadujących ze sobą wzgórz i wspólnie w 2008 roku wybudowali stację obróbki zebranych jagód kawy, nadając jej nazwę Gatukuza. Nazwa stacji pochodzi od nazwy wzgórza z języka Kirundi, na którym się znajduje. Gatukuza leży w gminie Gashikanwa, w północnej prowincji Ngozi, w pobliżu granicy z Rwandą.

      Obróbka jagód kawy polega na usunięciu wierzchniej części kawy; skórki i miąższu, tak żeby pozostało ziarno zielonej kawy. Z jagody kawy skórkę usuwa się na wiele sposobów, każda z zastosowanych metod ma swoje konsekwencje w smaku napoju. Kawę Burundi Gatukuza obrabiano poprzez mycie jagód kawy. Washed, bo tak po angielsku na świecie jest nazywana taka metoda, skutkuje jasnym czystym i wyrazistym smakiem w filiżance. Po wymyciu, w stacji Gatukuza, stosuje się tradycyjne afrykańskie suszenie, gdzie kawa jest suszona na słońcu od 14 do 21 dni. Kawa pochodzi z upraw położonych na wysokości 1 650 m n.p.m. gdzie uprawia się odmiany kawy arabica Bourbon.

      Therenca Nduwayezu jest prawdziwym odkrywcą miejsca o doskonałym mikroklimacie do upraw kawy. Okoliczne uprawy kawy, dzięki edukacji rolników i co za tym idzie rosnącej renomie kawy z Gatukuza, dynamicznie się rozwijają, co raz więcej rolników zaczyna dostarczać kawę do stacji. Therenc, aby ułatwić pracę rolnikom, zorganizował na szczytach wzgórz punkt kontroli jakości, które oceniają i skupują kawę. Klasę kawy z Gatukuzy podkreśla zdobyty tytuł Cup Of Excellence Burundi w 2019 z wynikiem 90,13 pkt. na 100 możliwych ( gdzie kawę, która zdobywa 80 pkt, uważa się za kawę speciality).

      W kawie są wyczuwalne silne nuty czerwona porzeczka, miód, rooibos Kawa doskonale sprawdza się w espresso. W paleniu jasnym warto jej spróbować w metodach alternatywnych ( Chemex, drip ).

      Washed Arabica Burundi Gatukuza - Pełnia Smaku z Palarni Kawy Sochaccy

      Zakup arabica Burundi Gatukuza w SwiezoWypalana.pl to decyzja, która zmienia codzienne doznania kawowe. Ta kawa świeżo wypalana oferuje intensywny i bogaty smak, który przewyższa starsze, zwietrzałe kawy zarówno pod względem kofeiny, jak i złożoności aromatu.

      Świeżość Dostępna na Żądanie

      Wybierając arabica Burundi Gatukuza z naszej oferty, korzystasz z zalet palenia na zamówienie. Kawa jest wypalana w dniu wysyłki, co gwarantuje jej niezrównaną świeżość i pełnię aromatu w każdej filiżance.

      Dopasowanie do Twoich Preferencji

      Zamawiając arabica Burundi Gatukuza, masz możliwość wyboru między ziarnami a mieloną, przygotowaną specjalnie pod różne metody parzenia. Dodatkowo, oferujemy trzy poziomy palenia, aby spełnić oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

      Tradycja i Zaangażowanie Rodzinne

      Jako palarnia działająca od 2014 roku, kierowana przez rodzinę Sochaccy, zapewniamy, że każda partia arabica Burundi Gatukuza to wynik naszej pasji i doświadczenia. Jesteśmy dumni z oferowania wyłącznie naturalnych, bezkwasowych kaw.

      Wyłączność i Wygoda Zakupów Online

      Arabica Burundi Gatukuza dostępna jest jedynie przez SwiezoWypalana.pl, co zapewnia wygodę i ekskluzywność zakupów. Oferujemy darmową dostawę dla wielu zamówień, nawet mniejszych, co jest dodatkowym udogodnieniem.

      Zapraszamy do odkrycia arabica Burundi Gatukuza w SwiezoWypalana.pl – miejscu, gdzie kawa świeżo palona spotyka się z tradycją i jakością. Zamów teraz i poczuj różnicę, jaką niesie rzemieślnicza palarnia kawy.

      Sochaccy
      178

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Burundi
      Region pochodzenia kawy
      Ngozi
      Subregion
      Gatukuza
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Bourbon
      Zbiory kawy
      2019/2020
      Wiodące nuty smakowe
      czerwona porzeczka
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      85,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Burundi Gatukuza | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także

      Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: