Kontynent kawy
Ameryka Południowa
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Kolumbia Antioquia Supremo Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Kochana na całym świecie, jakość kolumbijskiej kawy w najlepszej swojej odsłonie. Idealna równowaga słodyczy, kwasowości i mocnego orzechowego aromatu. Wszystkie opisane cechy w jednej filiżance, ale bez nachalności czy przytłoczenia bukietem. Kolumbia Supremo ta kawa arabica speciality zbierana ręcznie z organicznych upraw kawy w cieniu. Dwie najwyższe klasy kaw kolumbijskich to Excelso i Supremo. Supremo jest zdecydowanie numerem 1.
Nikt właściwie nie wie, kiedy kawa zjawiła się w Kolumbii, niektórzy uważają, że pierwsze sadzonki przywieźli Jezuiccy zakonnicy XVII wieku. Pierwszy oficjalny transport kolumbijskiej kawy wypłynął do USA w 1835 roku. Od 1860 roku cła eksportowe stały się głównym dostawca pieniędzy dla budżetu rządu kolumbijskiego.
Kolumbia jest drugim największym producentem kawy na świecie i zarazem największym światowym producentem jakościowej arabiki, rodzaju kawy powszechnie wyżej cenionym niż inne. Krajami, do których kierowana jest większość produkcji Kolumbijskiej kawy to Stany Zjednoczone, Niemcy, Japonia i Włochy. Kawa daje pracę blisko 580 tysiącom pracowników, plantatorów. Rolnicy uprawiający kawę są zrzeszeni w Federacji Kawy Kolumbijskiej (FNC) – organizacji dbającej, o jakość i renomę kaw kolumbijskich już ponad 60 lat. FNC jest jednym z promotorów sprawiedliwego handlu ( fair-trade ).
Kawa kolumbijska Supremo. Cechą charakterystyczną kategorii są duże ziarna, ręczna selekcja dojrzałych ziaren eliminuje uszkodzone okazy. Nic nie przebije aromatu, świeżo wypalanej kawy, która została właśnie zaparzona. To jest wyśmienita kawa na początek dobrego dnia, pracy lub weekendu. Każdy nawet najbardziej wyrafinowany miłośnik kawy nie wzgardzi smakiem Supremo, przegryzając ciasteczko lub po zjedzeniu obiadu. Najważniejsze regiony upraw to Medellin, Huila, Santander, Popayan, i Nariño. Kolumbijskie obszary upraw są zróżnicowane i rozciągają się od północy do południa wzdłuż Kordylierów.
Oznaczenie Supremo, jest gwarantem, najwyższej jakości kawy kolumbijskiej, pod jednym wszak warunkiem, że kupujesz kawą z prawdziwej palarni i świeżą. Marki własne sieci sklepów bardzo często obniżają ceny sprzedając starą kawę. Jak wiadomo im starsza kawa tym jej cena jest niższa i tak się dzieje również w tym przypadku. Każda nasza kawa w swoimi opisie ma zaznaczona datę zbiorów. Świeża smakuje lepiej.
Kawy z tego obszaru świata należy niezwykle uważnie testować przed każdym większym zakupem. Nasz sklep z kawą oferuje Państwu sprawdzoną kawę z transparentnych źródeł. Mamy pewność że jest to najwyższej jakości kawa Kolumbia Supremo, ręcznie zbierana. Wszystkim klientom, rozpoczynającym przygodę z świeżo paloną kawą, sugerujemy palenie średnie. Należy pamiętać, że kawę ziarnistą mielimy tuż przed zaparzeniem, wtedy kawa zachowuje maksimum swoich walorów, co jest szczególnie ważne przy kawach kolumbijskich. Czy to jest najlepsza kawa świata? proszę spróbować i podzielić się z nami swoja opinią.
Kawa charakteryzuje się wyraźną jedwabista nutą karmelu z orzechowymi nutami.