Kontynent kawy
Ameryka Południowa
Przetwarzanie
Fully Washed
Nuty smakowe
mleczna czekolada
Położenie plantacji
Od 1 000-1 500 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Peru Cajamarca San Ignacio Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Peru to jeden z niewielu krajów upraw kawy w którym główne zbiory odbywają się w lecie. Pozwala to dostarczyć dopiero co zebraną kawę już na koniec okresu wakacji, kiedy co raz więcej Polaków wraca do pracy po wakacyjnych urlopach i zaczyna się rozglądać za dobrą kawą zarówno do domu jak i do biura. Kawa z Peru cieszy się co raz większa popularnością na całym świecie w wyniku tego cały czas zwiększają się obszary upraw kawowca w tym kraju. Jednym z czynników rosnącej popularności kawy jest fakt, że blisko 90% upraw kawy w Peru spełnia warunki upraw kawy organicznej. Uprawy w zdecydowanej większości są ekologiczne a ingerencja człowieka odbywa się bez stosowania środków chemicznych. Właściwie jedynym zabiegiem jaki się stosuje na plantacji to pielenie raz czy dwa tuż przed zbiorami jagód kawy.
San Ignacio to stolica powiatu o tej samej nazwie, jest jednym z trzynastu, które tworzą departament Cajamarca w północnym Peru. Od północy powiat graniczy z Republiką Ekwadoru.
San Ignacio to jedno z miejsc stworzonych do upraw kawy speciality, obszar ma doskonały klimat, który tworzy ukształtowanie terenu. Pasmo Andów od zachodu osłania plantacje kawy od zbyt intensywnych wiatrów z obszaru Pacyfiku. Ponadto to jest to teren obficie poprzecinany dużą ilością rzek i strumieni spływającymi do Amazonki.
Kawa Arabica Peru Cajamarca San Ignacio Speciality pochodzi od 6 farmerów (Henry Camacho Chinchay Jacobo Camacho RuedaJosé Farceque Huaman Andrès A. Nuñez Tocto Luis Rubio AlayaAlindor Vega Fernandez), uprawiających kawę na swoich niewielkich rodzinnych gospodarstwach 2,5-6 hektarów. Pola położone są na wysokościach od 980 do 1 560 metrów n.p.m. Kawa pochodzi z odmiany kawy arabica Pache. Zbiory kawy odbywały się w okresie marzec- wrzesień a po zbiorach skórka jagody kawy była usuwana metodą washed i po osuszeniu.
Poziom palenia kawy ma kluczowy wpływ na jej smak i aromat. Jasno palone kawy zachowują większość oryginalnych cech ziaren, takich jak kwaskowatość i owocowe nuty, będąc idealnym wyborem dla metod parzenia takich jak drip czy Aeropress. Średnio palone kawy mają zbalansowany smak, gdzie słodycz i kwasowość są równie wyraźne, uwalniając także subtelne nuty czekolady czy orzechów, które są doskonałe do ekspresów ciśnieniowych. W przypadku ciemno palonych kaw, dominują głębokie, gorzkie i karmelowe nuty, które maskują większość pierwotnych cech ziarna, idealnie nadające się do mocnych espresso czy jako baza dla kaw mlecznych.
W bukiecie smaku zdecydowanie wyróżniają się intensywne nuty mlecznej czekolady, słodkie zielone jabłka i toffi. Kawa Peru Cajamarca San Ignacio z Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy charakteryzuje się średnią kwasowością cytrusową jest w smaku czysta i spójna. Kawa doskonałą do metod alternatywnych, ale sprawdzi się również jako espresso z ekspresu ciśnieniowego. Polecam kawę w paleniu średnim lub jasnym (jasne - zwłaszcza do metod przelewowych).