Kontynent kawy
Ameryka Środkowa
Przetwarzanie
Fully Washed
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Gwatemala Antigua Pastores Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Gwatemala to 6 kraj na świecie, pod względem wielkości produkcji kawy – to niezwykłe osiągnięcie zważywszy na niewielki obszar kraju, jednak z drugiej strony oddaje jak doskonałe warunki do uprawy kawy znajdują się w Gwatemali. Kawa Guatemala Pastores pochodzi z gminy Antigua okręgu Sacatepéquez. Gmina Antigua to niewielki obszar upraw kawy w Gwatemali ograniczony obecnością 3 wulkanów. Region o bogatej w minerały glebie i łagodnym wysokogórskim klimacie – doskonale nadającym się do upraw wysokogórskiej kawy arabica z ziarnem klasy SHB. Kawa która zagościła w naszej palarni kawy i jest dostępna w sklepie z kawą pochodzi ze zboczy wulkanu Agua. Plantacje położone są na wysokości 1 600 metrów n.p.m. Większość upraw kawy to niewielkie indywidualne gospodarstwa, zwykle kilkuhektarowe, w których kawa zbierana jest ręcznie a następnie transportowana do stacji przetwarzania. Jedną z takich stacji jest pracujący od początku ubiegłego wieku Pastores. Wyróżnia się tym, że całość konstrukcji zrobiona jest z drewna.
Jak poziom wypalenia kawy wpływa na jej smak?
Poziom palenia kawy ma kluczowe znaczenie dla jej smaku i aromatu. Jasno palone ziarna zachowują oryginalne cechy kawowych owoców, podkreślając ich kwaskowatość i owocowe nuty, idealne do delikatnych metod parzenia. Średnie palenie pozwala na wydobycie zrównoważonej słodyczy i subtelnych nut czekoladowych czy orzechowych, świetnie komponujących się w ekspresach ciśnieniowych. Ciemno palona kawa, oferująca intensywne, gorzkie i karmelowe smaki, jest preferowana dla mocnych espresso. Nasza Rzemieślnicza Palarnia Kawy Sochaccy wyróżnia się na rynku unikalną ofertą, umożliwiając klientom wybór poziomu palenia ziaren, co pozwala na idealne dopasowanie smaku do indywidualnych preferencji.
Kawa Gwatemala Antigua Pastores to kawa speciality wysokiej jakości dzięki staranności z jaką jest zbierana i przetwarzana. Pochodzi z plantacji gdzie uprawiane są odmiany kawy arabica Bourbon i Arabigo, zbiory były przetwarzane metodą Fully Washed, polegającą na usuwaniu wierzchniej część skórki jagody kawowca poprzez mycie. Po takim myciu kawa jest starannie suszona na słońcu, wyeksponowana na specjalnych tarasach. Następnie całość zbioru jest ręcznie sortowana, dzięki czemu usuwane są z kawy uszkodzone ziarna zielonej kawy. Staranność i dokładność w obróbce tej kawy, procentuje doskonałym czystym smakiem, wolnym od defektów.
Opracowaliśmy dla kawy 3 podstawowe profile palenia; palenie jasne, palenie średnie i palenie ciemne. Do przygotowania espresso w ekspresie ciśnieniowym polecamy profil średni. Do przygotowania kawy metodami przelewowymi proponujemy palenie jasne.
Kawa Gwatemala Pastores w paleniu średnim, to kawa z pełnym body, wyczuwalne w niej są czekolady, hibiskusa, słodycz kwiatów, jaśmin oraz lekkiej jasnej kwasowości. Kawa osiągnęła punktację 84,5 pkt. ( w skali od 0-100 ), co kwalifikuję kawę do klasy kawa speciality.