Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Meksyk Altura Fancy | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

25,74 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 25.74
Obecnie brak na stanie

Kawa Meksyk Altura SHG Fancy z Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy to prawdziwy klejnot wśród kaw świeżo palonych. Charakteryzuje się wyrafinowanym profilem smakowym, gdzie dominują nuty migdałów, mlecznej czekolady oraz delikatnych goździków. Ta harmonijna kompozycja smaków sprawia, że kawa ta jest idealna dla osób ceniących sobie złożoność i głębię aromatu. Doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnych ekspresach do kawy, jak i w alternatywnych metodach parzenia, oferując niezapomniane doznania przy każdej filiżance.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

FrenchPress
Chemex Drip
Ekspres przelewowy
Kawiarka
Aeropress
Ekspres ciśnieniowy
Tygielek

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Meksyk Altura Fancy Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
      Meksyk Altura Fancy | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Meksyk Altura Fancy | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      0 Sztuk

      poziom mielenia kawy

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Śrd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Meksyk
      Subregion
      Altura Fancy
      Metoda przetwarzania kawy
      Fully Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Typica
      Zbiory kawy
      2022
      Wiodące nuty smakowe
      migdały
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kategoria kawy
      Spółdzielnia
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska

      Meksyk Altura Fancy Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Meksyk Altura Fancy Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Klimat wysokich gór w Meksyku tworzy idealne warunki do uprawy krzaków kawy. Rośliny przez większość roku znajdują się w optymalnej dla siebie temperaturze zbliżonej do 20 stopni Celsjusza. Wysokość upraw określa także ilość dostępnego dla roślin światła  i tlenu. Kawa nie tylko rośnie lepiej na dużych wysokościach ale ma także lepsze, smaczniejsze owoce. Dobre wysokogórskie warunki dla rośliny pozwalają uzyskać bardziej czysty i zrównoważony smak kawy, podkreślany przez kwasowość. Ziarno dojrzewające dłużej w warunkach upraw wysokogórskich jest gęstsze, większe i twardsze. Jednocześnie sama uprawa kawy na dużej wysokości jest znacząco trudniejsza dla plantatorów, rośliny są wyeksponowane na więcej zagrożeń, w konsekwencji konieczna jest znacznie większą dbałość o uprawę. Ten splot czynników skutkuje tym, że kawa z upraw w wysokich górach ma swoją osobną kategorię SHG ( strictly high grown) i jest jedną z najbardziej poszukiwanych kaw arabica z Meksyku. Żeby kawa uzyskała nazwę Altura SHG, uprawa musi się znajdować powyżej 950 m. n.p.m. Dodatkowym wyróżnikiem kawy którą mamy przyjemność Państwu zaoferować jest określenie Fancy, oznaczające ziarna po dodatkowej selekcje jakościowej.

      Jaki wpływ na smak kawy ma poziom wypalenia kawy?

      Poziom palenia kawy ma istotny wpływ na jej ostateczny smak i aromat. Jasno palone ziarna zachowują większość naturalnych kwasów i owocowych nut, co jest idealne dla miłośników subtelniejszych, bardziej zróżnicowanych smaków. Średnio palone ziarna wydobywają słodkość i zbalansowane nuty czekolady czy karmelu, pasujące do większości metod parzenia. Ciemno palone kawy cechują się intensywnymi, gorzkimi smakami i są często wybierane do mocnych espresso. Rzemieślnicza Palarnia Kawy Sochaccy wyróżnia się na rynku, oferując jako jedyna możliwość personalizacji poziomu palenia ziaren, co pozwala klientom na idealne dopasowanie smaku kawy do swoich preferencji.

      Kawa Meksyk Altura SHG Fancy, rosła na polach kilku spółdzielczych gospodarstw zlokalizowanych  w prowincji Chiapas. Plantacje  są położone na wysokościach od 1 000 do 1 750 m n.p.m. obsadzone krzakami Typica i Caturra. Kawa po zebraniu z krzaków poddawana jest obróbce usuwającej wierzchnią część wiśni metodą fully washed. Cały proces mycia odbywa się przy zastosowaniu czystej górskiej wody.

      Kawa Meksyk Altura SHG Fancy jest lekka z łagodną kwasowością, zrównoważonymi delikatnym akcentem owoców i przypraw. Wyczuwalne nuty migdałów, mlecznej czekolady i goździków. Dzięki swojej łagodności, często jest stosowana w mieszankach jako kawa bazowa.


      Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to na pewno docenisz różnicę między kawą prosto z supermarketu a kawą świeżo paloną. W SwiezoWypalana.pl, nasza kawa jest palona na zamówienie, co oznacza, że dostajesz najświeższą kawę możliwą do uzyskania. To jest prawdziwy świat kawy, gdzie smak i aromat są na pierwszym miejscu.

      Nasza kawa świeżo wypalana pochodzi z najlepszych plantacji na świecie. Każde ziarno jest starannie wybrane i palone z największą starannością, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i niepowtarzalny smak. Nasza kawa nie jest kwaśna, co oznacza, że jest delikatna dla żołądka i idealna dla osób, które mają problemy z kwasowością.

      W naszym sklepie z kawą, oferujemy szeroki wybór kaw, od tradycyjnych blendów po egzotyczne single origin. Bez względu na to, czy preferujesz mocną, ciemno paloną kawę, czy delikatną, jasno paloną kawę, znajdziesz coś dla siebie. A jeśli nie jesteś pewien, którą kawę wybrać, nasi eksperci z chęcią Ci pomogą.

      Co więcej, w SwiezoWypalana.pl, zależy nam na Twojej wygodzie. Dlatego oferujemy darmową wysyłkę dla  zamówień, nawet tych o niewielkiej wartości. Możesz również skorzystać z naszej usługi abonamentu na kawę, dzięki której nigdy nie zabraknie Ci świeżej kawy. Wybierz swoją ulubioną kawę, ustaw częstotliwość dostaw i ciesz się świeżo paloną kawą dostarczaną prosto do Twoich drzwi.

      Jeśli chodzi o kawę Meksyk Altura Fancy, to jest to kawa o wyjątkowym smaku. Jest to kawa o niskiej kwasowości, z nutami orzechów i czekolady. Jest to idealna kawa dla tych, którzy szukają czegoś innego.

      Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu i odkrycia prawdziwego świata kawy. Dołącz do naszej społeczności miłośników kawy i ciesz się najlepszą kawą, jaką możesz dostać.

      Sochaccy
      203

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Śrd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Meksyk
      Subregion
      Altura Fancy
      Metoda przetwarzania kawy
      Fully Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Typica
      Zbiory kawy
      2022
      Wiodące nuty smakowe
      migdały
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Spółdzielnia
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Nowy

      Recenzje produktów / Pytania i odpowiedzi

      Średnia ocena

      0.0
      0 Recenzja
      Świetny 0
      Dobry 0
      Średni 0
      Słaby 0
      Nie dla mnie 0

      • Recenzje (0)
      • Pytania i Odpowiedzi (0)
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      (@COMMENT_GRADE@)
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_TITLE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_IMAGES@
      @COMMENT_VIDEOS@
      Czy to jest pomocne? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz

      @COMMENT_TITLE@

      @CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      Odpowiedzi @ANSWERS_NB@ Lubię @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nielubiany @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Uwagi @COMMENTS_NB@
      Napisz odpowiedź Dodaj komentarz
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpowiedź
      @TOTAL_USEFULNESS@
      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      Dodaj komentarz @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      Zobacz także

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

      FAQ's często zadawane pytania

      • Co to jest kawa świeżo palona?

        Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku. 

      • Jakie palenie kawy wybrać?

        Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.

        Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.

        Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.

        Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.

      • Co to jest jasne palenie kawy?

        Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.

        Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.

        Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.

      • Co to jest średnie palenie kawy?

        Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.

        Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.

      • Co to jest ciemne palenia kawy?

        Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.

        Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.

        Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.

      • Nuty smakowe co to jest?

        To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.

      • Ile kawy kupić w sklepie palarni kawy?

        Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

        Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.

        Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.

        Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.

        Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.

        Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.

      • Czy kupię u was kawę rozpuszczalną?

        Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • Czy oferujecie kawy smakowe?

        Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.

      • Czy kawa jest napojem wegetariańskim?

        Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.

      • Czy znajdę u Was kawę instant?

        Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • W jakim paleniu kawy jest najwięcej kofeiny?

        Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.

        Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.

      • Jaką kawę kupić lepiej ziarnistą czy mieloną?

        Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.

      • Dlaczego nie mogę się zalogować?

        W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.

        Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.

        Dlaczego Warto?

        • cała szczegółowa historia zakupów kawy w jednym miejscu,
        • dokumenty finansowe w jednym miejscu(faktury, paragony, proformy),
        • wszystkie Twoje wpisy, opinie, komentarze umieszczone na stronach kaw czy na stronach blogu będą dostępne dla Ciebie w jednym miejscu,
        • łatwość w weryfikowaniu jaki jest status zamówionej kawy,
        • czekasz na powrót której z kaw - pełne zarządzanie alertami z poziomu knota

        Nowa SwiezoWypalana.pl to:

        • łatwości nawigacji i intuicyjny interfejs użytkownika, łatwo znaleźć to, czego się szuka, więcej wydajnych filtrów itp.
        • wysoka wydajności i szybkości ładowania strony,
        • przejrzysty, nowoczesny, minimalistyczny projekt,
        • odnowiony blog; łatwość w komentowaniu, ocenianiu,
        • nowoczesna i bezpieczna technologia,

        Bez zmian pozostaje:

        • adres sklepu,
        • jakość i wybór kawy,
        • firma; SwiezoWypalana-Kamila Sochacka,
        • szybka wysyłka świeżo palonej kawy,
        • ceny kawy,
        • minimalny próg dla darmowej dostawy,

        Przepraszam za powstałe utrudnienia.