Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Nikaragua Maragogype Superiore Candida | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
33,28 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 40.94
Obecnie brak na stanie

Kawa speciality Nikaragua Maragogype Superiore Candida SHG EP z Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy to prawdziwa perła wśród kaw środkowo-amerykańskich. Ta arabica o dużych ziarnach charakteryzuje się łagodnym smakiem i bogatym profilem aromatycznym. Nuty toffi z brązowego cukru, pikantnych owoców leśnych i orzeźwiającej limonki tworzą złożoną i intrygującą mieszankę. Idealna dla tych, którzy cenią sobie wyrafinowanie i niebanalność w kawie, Nikaragua Maragogype Santa Candida to doskonały wybór na każdą okazję.

Więcej o kawie w Opis Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.|

      Kawa Nikaragua Maragogype Superiore Candida | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |NIkaragua
      Nikaragua Maragogype Superiore Candida | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Nikaragua Maragogype Superiore Candida | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Nikaragua Maragogype Superiore Candida

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Ameryka Środkowa

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Nikaragua

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Matagalpa / Jinotega

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Santa Candida

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Maragogype

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2019/2020

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      toffi

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 000-1 500 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Plantacja

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Niska

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy
      82,50

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Nikaragua Maragogype Superiore Candida Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Nikaragua Maragogype Superiore Candida Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate.

      Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością jagód kawy, obróbka  tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości jagód kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.

      Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów Nikaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji  24 do 36 godzin. Następnie myte  i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa  dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).

      Jak pozom wypalenia kawy wpływa na jej smak?

      Poziom palenia kawy znacząco wpływa na jej profil smakowy. Jasno palone ziarna zachowują naturalną kwaskowatość i delikatne, owocowe nuty, idealne dla miłośników subtelnych aromatów. Średnio palone kawy oferują zrównoważony smak, w którym przeplatają się słodkie i czekoladowe akcenty, czyniąc je uniwersalnym wyborem dla różnych metod parzenia. Ciemno palone ziarna wyróżniają się intensywnymi, gorzkimi nutami, preferowane przez wielbicieli mocnych espresso. Rzemieślnicza Palarnia Kawy Sochaccy jako jedyna na rynku oferuje możliwość indywidualnego wyboru poziomu palenia kawy, co pozwala naszym klientom na dokładne dostosowanie smaku kawy do własnych preferencji.

      Wyjątkowość tej kawy speciality to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem  i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą).  Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja  dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.

       

      Sochaccy
      205

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Śrd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Nikaragua
      Region pochodzenia kawy
      Matagalpa / Jinotega
      Subregion
      Santa Candida
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Maragogype
      Zbiory kawy
      2019/2020
      Wiodące nuty smakowe
      toffi
      Wysokość położenia plantacji
      3) od 1 000-1 500 m n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      82,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Nowy

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Nikaragua Maragogype Superiore Candida | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także