Kontynent kawy
Ameryka Środkowa
Region kawy
Matagalpa / Jinotega
Rok zbiorów kawy
2019/2020
Położenie plantacji
Od 1 000-1 500 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Nikaragua Maragogype Superiore Candida Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Nikaragua Maragogype Superiore Candida Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate.
Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością jagód kawy, obróbka tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości jagód kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.
Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów Nikaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji 24 do 36 godzin. Następnie myte i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).
Jak pozom wypalenia kawy wpływa na jej smak?
Poziom palenia kawy znacząco wpływa na jej profil smakowy. Jasno palone ziarna zachowują naturalną kwaskowatość i delikatne, owocowe nuty, idealne dla miłośników subtelnych aromatów. Średnio palone kawy oferują zrównoważony smak, w którym przeplatają się słodkie i czekoladowe akcenty, czyniąc je uniwersalnym wyborem dla różnych metod parzenia. Ciemno palone ziarna wyróżniają się intensywnymi, gorzkimi nutami, preferowane przez wielbicieli mocnych espresso. Rzemieślnicza Palarnia Kawy Sochaccy jako jedyna na rynku oferuje możliwość indywidualnego wyboru poziomu palenia kawy, co pozwala naszym klientom na dokładne dostosowanie smaku kawy do własnych preferencji.
Wyjątkowość tej kawy speciality to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą). Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.