Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego zamówienia od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Etiopia Limu | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
28,53 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 35.09
Obecnie brak na stanie

Odkryj niepowtarzalne doznania smakowe z naszą kawą speciality Etiopia Limu gr 1, w której harmonijnie łączą się nuty winogron, brzoskwini oraz subtelny posmak earl greya, tworząc doskonale zrównoważony bukiet smakowy. Nie czekaj i zamów już dziś, by rozpocząć podróż w świat wyjątkowych smaków kawy świeżo palonej z Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Kawa Etiopia Limu | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Region Limu/Jimma
      Etiopia Limu | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Etiopia Limu | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kawa ziarnista Etiopia Limu do ekspresu

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Afryka

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Etiopia

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Limu

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Limu

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Heirloom

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2020-2021

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      winogrona

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500-2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Regionalna

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Średni

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy
      87,50

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Etiopia Limu kawa ziarnista świeżo palona arabica

      Kawa Etiopia Limu Grade 1 w rzeczywistości jest w naszej ofercie od kilku lat, stanowi bardzo ważny składnik naszych firmowych mieszanek, dodaje naszym mieszankom tego charakteru, specjalnej nuty, po którą Państwo wracacie w kolejnych zamówieniach. Pewnie byłoby tak przez kolejne lata – gdyby nie Państwa pytania właśnie o Etiopie Limu. Dlaczego jej nie macie? Otóż mamy i to najwyższego sortu Gr 1.

      Pomyśleliśmy dlaczego nie pokazać Etiopii Limu jako kawy jednorodnej? W mojej ocenie, jest to kawa o najbardziej wyrównanej jakości z wszystkich kaw pochodzących z Etiopii.

      Kawa Etiopia Limu to wysokiej jakości kawa arabica speciality przetwarzana poprzez mycie  ( washed ) Kawa pochodzi z zachodniej części Etiopii, regionu Limu. Uprawy kawy w regionie Limu, położone są na wysokościach od 1500 do 1900 m n.p.m. Region Limu leży blisko 400 km od stolicy Etiopii Addis Abeby. Region jest ceniony ze względu na występowanie wyjątkowo żyznych czerwonych ziem o dużej zawartości gliny. Górski klimat i wysokie położenie plantacji zapewnia dobre nawodnienie roślin, tworząc im idealne warunki do rozwoju. Ponieważ Etiopia jest miejscem „narodzin” kawy, występuje tam blisko 6 000 naturalnych odmian kawowca, który rośnie zwyczajnie w zwykłych lasach czy zagajnikach, trochę tak jak u nas maliny. Obecnie używa się zbiorczej nazwy dla odmian kawowca w Etiopii  Ethiopian Heirloom Varietals ( w skrócie  Heirloom ). Uprawy kawy to zwykłe małe rodzinne gospodarstwa w których pracuje cała rodzina, a zbiory przetwarzane są w pobliskich spółdzielczych stacjach przetwarzania, które utrzymywane są przez wszystkich lokalnych producentów. Limu w odróżnienie od innych regionów Etiopii ma chłodniejszy klimat, co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem jagody kawowca – dzięki temu kawy z tego regionu cenione są za pełniejszy smak. Kawa zbierana jest ręcznie i tak samo sortowana przez rolników. Posortowane jagody kawy trafiają do wspomnianych wcześniej punktów przetwarzania, gdzie po usunięciu wierzchniej części ziarna są ponownie myte, sortowane i suszone.

      Kawa Etiopia Limu Arabica charakteryzuje się jedną z najniższych kwasowości z kaw etiopskich, jest wyrazista ale delikatna. Spotkanie z kawą Etiopia Limu rozpoczyna się od aromatu, a ten jest naprawdę uderzający, zwłaszcza kiedy kawa jest świeżo palona  (do 14 dni od daty palenia). Do nosa trafia olbrzymia porcja słodkiego aromatu, przeplatanego czekoladą i czarną herbatą. Bukiet smakowy jest dobrze zrównoważony występują nuty winogron, brzoskwini i earl greya . Wyczuwalne jest wyraźne tło owocowe z przyjemnymi akcentami kwiatowymi. Kawa charakteryzuje się długim finiszem z orzeźwiającym posmakiem.

      Sochaccy
      176

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Etiopia
      Region pochodzenia kawy
      Limu
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Heirloom
      Zbiory kawy
      2020/2021
      Wiodące nuty smakowe
      winogrona
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Regionalna
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska
      Punktacja kawy
      87,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Nowy

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Etiopia Limu | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także