Zapraszamy do lektury naszego najnowszego artykułu, w którym przedstawiamy ranking najpopularniejszych metod parzenia...
Szukaj w blogu
Kategorie blogów
- Zielona Kawa i Jej Tajemnice (9)
- Ekskluzywne Gatunki Kawy (0)
- Kawa Speciality - Co To Jest? (2)
- Proces Palenia Kawy (9)
- Korzyści Zdrowotne Kawy (5)
- Metody Parzenia Kawy (8)
- Porównania i Rankingi Kawy (17)
- Kultura Kawy na Świecie (7)
- Przepisy i Sposoby na Kawę (6)
- Porady dla Miłośników Kawy (17)
- Różnorodność kawy świata (9)
Tagi bloga
Zarchiwizowane posty
Ostatnie komentarze
-
temperatura wody do french pressuGratulacje. Ja po prostu wlewam wrzątek, pozwalam mu...
-
temperatura wody do french pressuOd kilku lat używam French Press do parzenia kawy. Mam...
-
French PressKolejną zmienną jest rodzaj "szkła", z którego wykonany...
-
French PressTe, które wymieniłeś, są ważne, ponieważ będą zależeć od...
-
Frenchpress rózniceWiele dyskusji online sugeruje, że nie ma zbyt wielu...
Dodaj komentarz
Komentarze
mielenie kawy
Przez:Marcin R. W 2024-05-15Zasadniczo im drobniej zmielisz ziarna, tym większą ekstrakcję uzyskasz, ponieważ więcej rozpuszczalnej kawy będzie miało kontakt z przefiltrowaną wodą. Drobniej = mocniej. Espresso jest bardzo drobne, ponieważ proces ekstrakcji trwa około 20 sekund, a woda pod dużym ciśnieniem jest wtłaczana przez mocno ubite fusy. Podczas korzystania z francuskiej prasy / kawiarki fusy są dość grube, aby nie przepuszczać zbyt dużej ilości nierozpuszczalnej kawy przez gazę filtracyjną, a kawa jest moczona przez minuty (czas zależy od Ciebie), a nie sekundy. Im dłużej się ją parzy, tym mocniejsza i bardziej gorzka będzie kawa, podobnie jak herbata!
Odpowiedź od: Piotr Depa W 2024-05-15
spójność mielenia
Przez:Vincent W 2024-05-15To prawda, w artykule wspomniałeś o spójności mielenia, co jest równie ważne jak sam poziom mielenia. Spójność mielenia oznacza, że wszystkie cząstki kawy mają podobny rozmiar. Niezbyt spójne mielenie, na przykład przy użyciu młynka z ostrzami wirującymi, sprawi, że niektóre cząstki będą zbyt małe (kurz kawowy), a inne zbyt duże (połowa ziarna). Kurz kawowy zostanie nadmiernie ekstrahowany, a duże kawałki nie wniesą wiele smaku.
Spójne mielenie, gdzie cząstki są podobnej wielkości, pozwala na równomierne parzenie, dzięki czemu cała kawa wnosi smak do napoju bez nadmiernej ekstrakcji któregokolwiek z ziaren. Dzięki temu można uzyskać bardziej przewidywalną filiżankę kawy, bez nieprzyjemnych smaków z jednej części i braku smaku z innej.
Kontrola nad poziomem mielenia w spójnym młynku pozwala na dostosowanie mielenia do uzyskania najlepszej kawy (według Twojego gustu) w używanym sprzęcie do parzenia.
Odpowiedź od: Piotr Depa W 2024-05-15