Sklep z kawą palarni kawy!
Sklep z kawą palarni kawy!
⏱️ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE DO 13:00, WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ! ⏱️
2 produktów

Kawy Indonezji
Na świecie najpopularniejsze są dwie odmiany kawy; kawa robusta i kawa arabica. Różnica pomiędzy dwoma typami kawy sprowadza się do różnicy w smaku i zawartości kofeiny. Ziarna kawy arabica mają łagodniejszy smak i zwykle są droższe od kawy typu robusta. Arabica jednak zawiera blisko 50% mniej kofeiny niż kawa robusta. Zawartość kofeiny w kawie bywa dość często czynnikiem o decydującym o wyborze tej czy innej kawy.
Regiony podzwrotnikowe i równikowe, zapewniają bardzo dobre warunki dla uprawy kawy, dlatego kraje będące głównymi producentami kawy na świecie, to kraje położone w Ameryce Południowej, Afryce i Azji.
Kawę do Indonezji sprowadzili Holendrzy, którzy pierwsze kawowe drzewka posadzili dookoła twierdzy Batavia. Kawa doskonale przyjęła się w tym, wyspiarskim państwie i dość szybko pojawiły się nowe plantacje w regionach Bogor i Sukabumi na zachodniej Javie oraz na wyspach Sumatra i Sulawesi. Plantacje kawy w Indonezji to głównie malutkie rodzinne gospodarstwa rolne o powierzchni 1-2 hektarów.
Regiony uprawy kawy W indonezji
Z indonezyjskich plantacji pochodzi znana na całym świecie kawa speciality Indonesia Mandheling. Najpopularniejsza kawa z Indonezji Wild Kopi Luwak to jedna z najdroższych kaw świata.