Kawa Panama Geisha Boquete

kawa-Panama-Geisha-swiezo-palona.png
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 95,99 zł 99,99 zł 95.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa z Panamy, Geisha, La Berlina Estate, Boquete

Arabica

Dlaczego Panama Geisha?

Odpowiedniej jakości ziarna kawy Geisha, do naszego sklepu z kawą szukaliśmy blisko 2 lata. Jest nam niezmiernie miło, że możemy zaprezentować Państwu świętego Graala kawy. W opinii wielu koneserów kawy jest to najlepsza kawa speciality premium obecnie na świecie. Jako jedyni wypalamy kawę Panama Geisha na zamówienie, w ten sposób możecie Państwo spróbowanie świeżo palonej kawy Panama Geisha.

Co to jest kawa Geisha i skąd wzięła się nazwa?

Geisha to legendarne ziarno w świecie kawy speciality. Nazwa pochodzi od błędnej interpretacji miejsca narodzin kawy w Etiopii – Gesha. Można usłyszeć wiele odmian tej nazwy, jednak w żaden sposób nasza kawa nie ma nic wspólnego z japońskimi hostessami.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Panama
  • Region: Boquete
  • Plantacja: La Berlina Estate
  • Położenie plantacji: 1 500-1 700 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Gesha
  • Obróbka ziarna: naturals
  • Nuty smakowe: miód, karmel, morele, marakuja
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: orzeźwiająca, jasna
  • SCAA Cup score: 92 pkt. (0-100)

Dlaczego najlepsza jest Geisha z Panamy?

Sława panamskiej kawy Geisha narodziła się w 2004 roku, kiedy pierwszy raz okazała się najlepszą kawą Panamy (Best of Panama 2004). Panamska Geisha to jedyna kawa w historii, która  utrzymała się na pierwszym miejscu przez kolejnych pięć lat. Jurorów zachwycił aromat bergamotki w połączeniu z cytrusową kwiatową słodyczą. Geisha to kawa, która nie ma sobie równych pod względem aromatu i złożoności smaku. W kręgach koneserów bywa nazywana „Bogiem w filiżance”.

Plantatorzy w różnych regionach świata zainteresowali się uprawą odmiany kawy Geisha z racji większej odporności na szkodniki. Jednak odmiana kawy nie pokazała światu, na co ją stać, dopóki nie trafiła do swojego domu; wysokich klimatycznych gór prowincji Chiriquí, dystryktu BoqueteW tym właśnie miejscu narodziła się i trwa legenda prawdziwej kawy GeishaIdealne warunki klimatyczne i wysokość położenia plantacji nadają naszej kawie wyjątkowy profil smakowy, trudny do odtworzenia gdziekolwiek indziej. Próby odtworzenia sukcesu panamskiej Geishy są podejmowane w wielu krajach świata, można spotkać odmiany Geishy w Etiopii, Tanzanii, Malawi, Kostaryce, Hondurasie czy Peru. Bez warunków klimatycznych  i wysokości Boquete, unikalne walory aromatu i smaku Geishy są nieobecne. To, co wyróżnia Geishę z Panamy; nuta dzikości w aromacie głębia smaku godna prawdziwej gwiazdy wśród kaw świata. 

Panama Geisha najlepiej eksponuje swoje walory przy zastosowaniu różnorodnych metod alternatywnych, zdecydowanie traci swój blask przykryta warstwą mleka. Troszkę słabiej bogactwo i delikatność tej kawy jest uwydatnione w tradycyjnym espresso. Jest to jedna z kaw, która pokazuje niesamowity smak poza światem espresso.

Kawa Geisha opis plantacji.

Kawa Panama Geisha pochodzi z plantacji La Berlina, rodzinnej posiadłości, położonej na wysokości 1 500 do 1 700 m. n.p.m. w pobliżu miasta Boquete, pomiędzy Parkiem Narodowym Wulkanu  Baru i La Amistad – przy granicy z Kostaryką. Kawa w trakcie wzrastania w pełni  korzysta z żyznych warunków  obszaru wulkanu Baru. Regularne opady i odpowiednia wysokość nad poziomem morza to kluczowe czynniki decydujące o niespotykanym smaku kawy z BoqueteBogate substancje odżywcze zawarte w glebie wulkanicznej , ograniczona ilość słońca pozwalają ziarno  rozwijać  bogaty głęboki smak.

Plantacja La Berlina, założona została przez  Segundo Diaz, kolumbijskiego żołnierza we wczesnych latach 20 ubiegłego wieku. Segundo Diaz zakochał się w górach Boquete i dziewczynie o imieniu Boqueteña Kiedy z ich związku narodziły się dzieci,  wspólnie całą rodziną wspięli się na  wyższe partie gór i własnoręcznie wyszukiwali krzaków kawy, którymi mogliby obsadzić swoją plantację. Znaleźli ich na tyle dużo, że wystarczyło do obsadzenia 80 akrów ziemi. Tak wspólnie z mieszkającymi na tych ternach Indianami Ngobe zaczęto uprawiać kawę na plantacji La Berlina.

Rodzina Ruiz, której własnością jest obecnie plantacja, uprawia kawę już od 3 pokoleń. Głowa rodziny Plinio Ruiz jest obecnym prezydentem Panamskiego Stowarzyszenia Producentów Kawy Speciality (SCAP). Na 30 hektarach plantacji od blisko 15 lat uprawia się odmianę Gesha.

Panamską Geishę wyróżnia złożoność smaku i intensywny kwiatowy aromat, który filiżance przeradza się w słodycz miodu, zamkniętą delikatną kwasowością.

Jaki aromat ma kawa?

Kawa wita nas aromatem bergamotki, ananasów i jaśminu.

Jak smakuje świeżo palona kawa Panama Geisha?

Smak to pełna niuansów kombinacja karmelu, moreli i marakui, to coś, czego nie można sobie wyobrazić. Gładki długotrwały posmak. 

     


 

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl