Kawa Świeżo Palona Panama Geisha Boquete Speciality


O kawie
Panama Geisha Boquete - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa Panama Geisha Boquete, z plantacji La Berlina Estate
Dlaczego Panama Geisha?
Odpowiedniej jakości ziarna kawy Geisha, do naszego sklepu z kawą szukaliśmy blisko 2 lata. Jest nam niezmiernie miło, że możemy zaprezentować Państwu świętego Graala kawy. W opinii wielu koneserów kawy jest to najlepsza kawa speciality premium obecnie na świecie. Jako jedyni wypalamy kawę Panama Geisha na zamówienie, w ten sposób możecie Państwo spróbować świeżo palonej kawy Panama Geisha.
Co to jest kawa Geisha i skąd wzięła się nazwa?
Geisha to legendarne ziarno w świecie kawy speciality. Nazwa pochodzi od błędnej interpretacji miejsca narodzin kawy w Etiopii – Gesha. Można usłyszeć wiele odmian tej nazwy, jednak w żaden sposób nasza kawa nie ma nic wspólnego z japońskimi hostessami.
Dlaczego najlepsza jest Geisha z Panamy?
Sława panamskiej kawy Geisha narodziła się w 2004 roku, kiedy pierwszy raz okazała się najlepszą kawą Panamy (Best of Panama 2004). Panamska Geisha to jedyna kawa w historii, która utrzymała się na pierwszym miejscu przez kolejnych pięć lat. Jurorów zachwycił aromat bergamotki w połączeniu z cytrusową kwiatową słodyczą. Geisha to kawa, która nie ma sobie równych pod względem aromatu i złożoności smaku. W kręgach koneserów bywa nazywana „Bogiem w filiżance”.
Plantatorzy w różnych regionach świata zainteresowali się uprawą odmiany kawy Geisha z racji większej odporności na szkodniki. Jednak odmiana kawy nie pokazała światu, na co ją stać, dopóki nie trafiła do swojego domu; wysokich klimatycznych gór prowincji Chiriquí, dystryktu Boquete. W tym właśnie miejscu narodziła się i trwa legenda prawdziwej kawy Geisha. Idealne warunki klimatyczne i wysokość położenia plantacji nadają naszej kawie wyjątkowy profil smakowy, trudny do odtworzenia gdziekolwiek indziej. Próby odtworzenia sukcesu panamskiej Geishy są podejmowane w wielu krajach świata, można spotkać odmiany Geishy w Etiopii, Tanzanii, Malawi, Kostaryce, Hondurasie czy Peru. Bez warunków klimatycznych i wysokości Boquete, unikalne walory aromatu i smaku Geishy są nieobecne. To, co wyróżnia Geishę z Panamy; nuta dzikości w aromacie głębia smaku godna prawdziwej gwiazdy wśród kaw świata.
Panama Geisha najlepiej eksponuje swoje walory przy zastosowaniu różnorodnych metod alternatywnych, zdecydowanie traci swój blask przykryta warstwą mleka. Troszkę słabiej bogactwo i delikatność tej kawy jest uwydatnione w tradycyjnym espresso. Jest to jedna z kaw, która pokazuje niesamowity smak poza światem espresso.
Kawa Geisha opis plantacji.
Kawa Panama Geisha pochodzi z plantacji La Berlina, rodzinnej posiadłości, położonej na wysokości 1 500 do 1 700 m. n.p.m. w pobliżu miasta Boquete, pomiędzy Parkiem Narodowym Wulkanu Baru i La Amistad – przy granicy z Kostaryką. Kawa w trakcie wzrastania w pełni korzysta z żyznych warunków obszaru wulkanu Baru. Regularne opady i odpowiednia wysokość nad poziomem morza to kluczowe czynniki decydujące o niespotykanym smaku kawy z Boquete. Bogate substancje odżywcze zawarte w glebie wulkanicznej , ograniczona ilość słońca pozwalają ziarno rozwijać bogaty głęboki smak.
Plantacja La Berlina, założona została przez Segundo Diaz, kolumbijskiego żołnierza we wczesnych latach 20 ubiegłego wieku. Segundo Diaz zakochał się w górach Boquete i dziewczynie o imieniu Boqueteña. Kiedy z ich związku narodziły się dzieci, wspólnie całą rodziną wspięli się na wyższe partie gór i własnoręcznie wyszukiwali krzaków kawy, którymi mogliby obsadzić swoją plantację. Znaleźli ich na tyle dużo, że wystarczyło do obsadzenia 80 akrów ziemi. Tak wspólnie z mieszkającymi na tych ternach Indianami Ngobe zaczęto uprawiać kawę na plantacji La Berlina.
Rodzina Ruiz, której własnością jest obecnie plantacja, uprawia kawę już od 3 pokoleń. Głowa rodziny Plinio Ruiz jest obecnym prezydentem Panamskiego Stowarzyszenia Producentów Kawy Speciality (SCAP). Na 30 hektarach plantacji od blisko 15 lat uprawia się odmianę Gesha.
Panamską Geishę wyróżnia złożoność smaku i intensywny kwiatowy aromat, który filiżance przeradza się w słodycz miodu, zamkniętą delikatną kwasowością.
Jaki aromat ma kawa?
Kawa wita nas aromatem bergamotki, ananasów i jaśminu.
Jak smakuje świeżo palona kawa Panama Geisha?
Smak to pełna niuansów kombinacja karmelu, moreli i marakui, to coś, czego nie można sobie wyobrazić. Gładki długotrwały posmak.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 90-100 |
Wiodąca nuta smakowa | miód |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Gesha |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Panama |
Abonament na kawę | Nie |
Opinie o kawie (0)
