UWAGA:   Gwarancja wysyłki zamówień przed świętami jeszcze przez: 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia


    Kawa z Malawi w prezencie          Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki      


Kawa Świeżo Palona Panama Geisha Boquete Speciality

Kawa-świeżo-palona-Panama-Geisha.png
Dostępność: kawa wyprzedana
Cena: 119,99 zł 119.99
ilość szt.
Zyskujesz 119 pkt [?]
dodaj do przechowalni

O kawie

Panama Geisha Boquete - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa świeżo palona Panama Arabica
kawa Ameryka Środkowa Ameryka Śrd.
Kawa Panama Panama
świeżo palona kawa Boquete
plantacja kawy La Berlina Estate
kawa świeżo palona Naturals
świeżo palona kawa Gesha
świeża kawa 2017-2018
sklep kawa miód, karmel, morele, marakuja
palarnia kawy 1 500-1 700 m n.p.m.
bogactwo kaw Panama kawa świeżo palona
kawa speciality 92 pkt.

Poznajcie Państwo: kawa Panama Geisha Boquete, z plantacji La Berlina Estate

Dlaczego Panama Geisha?

Odpowiedniej jakości ziarna kawy Geisha, do naszego sklepu z kawą szukaliśmy blisko 2 lata. Jest nam niezmiernie miło, że możemy zaprezentować Państwu świętego Graala kawy. W opinii wielu koneserów kawy jest to najlepsza kawa speciality premium obecnie na świecie. Jako jedyni wypalamy kawę Panama Geisha na zamówienie, w ten sposób możecie Państwo spróbować świeżo palonej kawy Panama Geisha.

Co to jest kawa Geisha i skąd wzięła się nazwa?

Geisha to legendarne ziarno w świecie kawy speciality. Nazwa pochodzi od błędnej interpretacji miejsca narodzin kawy w Etiopii – GeshaMożna usłyszeć wiele odmian tej nazwy, jednak w żaden sposób nasza kawa nie ma nic wspólnego z japońskimi hostessami.

Dlaczego najlepsza jest Geisha z Panamy?

Sława panamskiej kawy Geisha narodziła się w 2004 roku, kiedy pierwszy raz okazała się najlepszą kawą Panamy (Best of Panama 2004). Panamska Geisha to jedyna kawa w historii, która  utrzymała się na pierwszym miejscu przez kolejnych pięć lat. Jurorów zachwycił aromat bergamotki w połączeniu z cytrusową kwiatową słodyczą. Geisha to kawa, która nie ma sobie równych pod względem aromatu i złożoności smaku. W kręgach koneserów bywa nazywana „Bogiem w filiżance”.

Plantatorzy w różnych regionach świata zainteresowali się uprawą odmiany kawy Geisha z racji większej odporności na szkodniki. Jednak odmiana kawy nie pokazała światu, na co ją stać, dopóki nie trafiła do swojego domu; wysokich klimatycznych gór prowincji Chiriquí, dystryktu BoqueteW tym właśnie miejscu narodziła się i trwa legenda prawdziwej kawy GeishaIdealne warunki klimatyczne i wysokość położenia plantacji nadają naszej kawie wyjątkowy profil smakowy, trudny do odtworzenia gdziekolwiek indziej. Próby odtworzenia sukcesu panamskiej Geishy są podejmowane w wielu krajach świata, można spotkać odmiany Geishy w Etiopii, Tanzanii, Malawi, Kostaryce, Hondurasie czy Peru. Bez warunków klimatycznych  i wysokości Boquete, unikalne walory aromatu i smaku Geishy są nieobecne. To, co wyróżnia Geishę z Panamy; nuta dzikości w aromacie głębia smaku godna prawdziwej gwiazdy wśród kaw świata. 

Panama Geisha najlepiej eksponuje swoje walory przy zastosowaniu różnorodnych metod alternatywnych, zdecydowanie traci swój blask przykryta warstwą mleka. Troszkę słabiej bogactwo i delikatność tej kawy jest uwydatnione w tradycyjnym espresso. Jest to jedna z kaw, która pokazuje niesamowity smak poza światem espresso.

Kawa Geisha opis plantacji.

Kawa Panama Geisha pochodzi z plantacji La Berlina, rodzinnej posiadłości, położonej na wysokości 1 500 do 1 700 m. n.p.m. w pobliżu miasta Boquete, pomiędzy Parkiem Narodowym Wulkanu  Baru i La Amistad – przy granicy z Kostaryką. Kawa w trakcie wzrastania w pełni  korzysta z żyznych warunków  obszaru wulkanu Baru. Regularne opady i odpowiednia wysokość nad poziomem morza to kluczowe czynniki decydujące o niespotykanym smaku kawy z BoqueteBogate substancje odżywcze zawarte w glebie wulkanicznej , ograniczona ilość słońca pozwalają ziarno  rozwijać  bogaty głęboki smak.

Plantacja La Berlina, założona została przez  Segundo Diaz, kolumbijskiego żołnierza we wczesnych latach 20 ubiegłego wieku. Segundo Diaz zakochał się w górach Boquete i dziewczynie o imieniu Boqueteña Kiedy z ich związku narodziły się dzieci,  wspólnie całą rodziną wspięli się na  wyższe partie gór i własnoręcznie wyszukiwali krzaków kawy, którymi mogliby obsadzić swoją plantację. Znaleźli ich na tyle dużo, że wystarczyło do obsadzenia 80 akrów ziemi. Tak wspólnie z mieszkającymi na tych ternach Indianami Ngobe zaczęto uprawiać kawę na plantacji La Berlina.

Rodzina Ruiz, której własnością jest obecnie plantacja, uprawia kawę już od 3 pokoleń. Głowa rodziny Plinio Ruiz jest obecnym prezydentem Panamskiego Stowarzyszenia Producentów Kawy Speciality (SCAP). Na 30 hektarach plantacji od blisko 15 lat uprawia się odmianę Gesha.

Panamską Geishę wyróżnia złożoność smaku i intensywny kwiatowy aromat, który filiżance przeradza się w słodycz miodu, zamkniętą delikatną kwasowością.

Jaki aromat ma kawa?

Kawa wita nas aromatem bergamotki, ananasów i jaśminu.

Jak smakuje świeżo palona kawa Panama Geisha?

Smak to pełna niuansów kombinacja karmelu, moreli i marakui, to coś, czego nie można sobie wyobrazić. Gładki długotrwały posmak.  

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny niski
Kwasowość niska
Punktacja kawy 90-100
Wiodąca nuta smakowa miód
Metoda obróbki naturals
Wiodąca odmiana Gesha
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj Panama
Abonament na kawę Nie

Galeria produktu

Podobne kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl